İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTV: “Müzakere tarihi 1 Temmuz 2005”

5 Aralık— Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 2004 Aralık ayına kadar Türkiye’nin AB Komisyonu’nun belirlediği Kopenhag kriterleriyle ilgili koşulları yerine getirmesini bekleyeceklerini, Ankara’nın bu kriterleri yerine getirmesi halinde 2005 Temmuz ayında Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını istediklerini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Fischer de Fransa ile Almanya’nın Türkiye ile müzakerelere başlamak için 1 Temmuz 2005 tarihi üzerinde anlaşmaya vardığını söyledi. Dişişleri Bakanı Yaşar Yakış ise müzakere tarihine başlak için verilen bu tarihin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye konusunda Paris ve Berlin’in ortak tutumunu AB dönem başkanı Danimarka’nın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e anlattı.

Chirac’ın Elysee Sarayı’nda Rasmussen ile yaptığı görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmeden sonra iki lider, Elysee Sarayı’nda basın toplantısı düzenledi. Chirac, Türkiye ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2004 Aralık ayına kadar Türkiye’nin AB Komisyonu’nun belirlediği Kopenhag kriterleriyle ilgili koşulları yerine getirmesini bekleyeceklerini, Ankara’nın bu kriterleri yerine getirmesi halinde 2005 Temmuz ayında Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını istediklerini söyledi.

Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile yaptığı görüşmenin Türkiye bölümünün, çeşitli görüş ayrılıkları yüzünden oldukça zor geçtiğini söyledi.

RASMUSSEN: KRİTERLER YERİNE GELMELİ

Basın toplantısında AB dönem başkanlığı adına konuşan Danimarka Başbakanı Rasmussen, ziyaret ettiği başkentlerde Türkiye konusunda bütün görüşleri dinledikten sonra, Türkiye’yle ilgili adil bir öneri sunacağını söyledi. Türkiye’nin aday ülke olduğunu ve diğer aday ülkelerle aynı kriterlerle değerlendirileceğini belirten Rasmussen, “Türkiye ne zaman kriterleri yerine getirirse, tam üyelik müzakereleri o zaman başlayacaktır” dedi.

CHİRAC’IN TÜRKİYE TANIMLAMASI

Bir Fransız gazetecinin, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı Fransa’daki kampanyayla ilgili sorusu üzerine Chirac, Türkiye’nin NATO’nun üyesi, Avrupa’nın güçlü bir müttefiki ve AB’ne aday ülke olduğunu hatırlattı. Chirac, diğer aday ülkelerle olduğu gibi Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlayabilmek için Kopenhag kriterleri olarak adlandırılan siyasi ve ekonomik koşulların yerine getirilmesini beklediklerini ifade etti.

FİSHER DOĞRULADI

AB’nin geleceğine ilişkin kurultay çalışmalarına katılmak üzere Brüksel’de bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Fischer de Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve Almanya Başbakanı Schröder’in yaptıkları görüşmede Türkiye’nin müzakere tarihi için 1 Temmuz 2005 üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı, müzakere tarihinin de koşullu olacağını ve AB Komisyonu’ndan 2004 tarihi ortalarına kadar Türkiye’deki demokratikleşme sürecine ilişkin bir rapor hazırlanmasının isteneceğini kaydetti. Bu raporun olumlu olması halinde, Türkiye ile 1 Temmuz 2005 tarihinde müzakerelere başlanması gündeme gelecek.

İSPANYA’DAN İMA

Kurultay toplantısına Türkiye adına katılan Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’la görüşen İspanya Dışişleri Bakanı Anna De Palacio da, Fransa ve Almanya’nın Kopenhag Zirvesi’nde Türkiye’ye bir tarih verilmesi konusunda mutabık olduklarını, bunun koşullu ve öngörülebilir bir tarihte olacağını söyledi.

De Palacio tarih olarak da 2004 veya 2005 yılından söz ederek AB Komisyonu’nun 2004 yılında yayımlayacağı Türkiye İlerleme Raporu’nun değerlendirilmesinin ardından bir karar alınabileceğini de söyleyerek koşullu randevu tarihini ima etti.

TÜRKİYE: KABUL EDİLEMEZ

Kurultay çalışmalarına katılmak üzere Brüksel’de bulunan Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, İspanyol Hükümet Temsilcisi Anna De Palasiyo ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, AB’ye tam üyelik için müzakere tarihi olarak 2005’in Türkiye için kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Yaşar Yakış, Türkiye’nin 2004 veya 2005 gibi tarihleri kabul etmeyeceğini, bunu kamuoyuna anlatmanın mümkün olmayacağını, AB’nin gecikmeye ilişkin mantıklı bir gerekçe gösteremeyeceğini söyledi.

Ankara’nın, Kopenhag zirvesinde tam üyelik müzakerelerinin başlangıç tarihinin kararlaştırılmasını istediğini ve beklediğini ifade eden Yakış, Türkiye’nin gereken reformları yaptığını, uygulamayı görmek için bir süre isteniyorsa, 2003 Haziranının söz konusu edilebileceğini, bu süreyi aşan tarihlerin tepki göreceğini anlattı.

Yorumlar kapatıldı.