28 Kasım 2002 Perşembe, Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, Getronagan okulu eski öğretmenlerinden, edebiyatçı ve cemaat yöneticilerinden Dr. Bağdasar ve eşi Dr. Luiz Manuelyanlar anıldı Hokehankisd dualarıyla anıldılar. Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Sıvacıyan’ın yönettiği törende Surp Badarak’ı Peder Minas Kahana Cihangülyan sundu.
Şahan Srpazan son dualardan önce verdiği vaazda “Tanrı’nın evrende insanı yaratarak, ona, Kendisi ile iyi işlerde işbirliği içinde olması için nefesini verdiğini” hatırlatarak Dr. Bağdasar Manuelyan’ın bu gibi insanlardan biri olarak, toplumsal ve cemaat yaşantımızda önemli bir yer edinmiş olduğunu, çevremizde böyle kişilerin sayısının artmasını dilediğini ilave etti.
Kilisedeki dualardan sonra Getronagan Okulu Yönetim Kurulu tarafından yine Şahan Srpazan başkanlığında verilen sevgi sofrasına Dr. Manuelyan’ın yakınları katıldı. Yemekte söz alan Rupen Manuelyan, babasına gösterilen saygı için minnetini ifade etti.
29 Kasım 2002 Cuma ise Getronagan Lisesi’nden yetişenler derneği çatısı altında Dr. Manuelyan’ın yeni yayınlanmış bulunan “İzler ve Anılar” adlı antolojisinin tantımını amaçlayan bir anma gecesi düzenlendi. Sanatsal bir geceye dönüşen anmaya Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Srpazan ile beraber New York ve Paris’den bu etkinlik için İstanbul’a gelen Dr. Manuelyan’ın iki oğlu, Rupen ve Daron da katıldılar. Getronagan Okulu’nda da öğretmenlik yapmış olan Dr. Manuelyan’ı anmak için derneğin tüm gençleri canla başla işe koyulmuşlardı.
İlk sözü Surp Prgiç Hastanesi Yönetim Kurulu’ndan Dr. Mardiros Yeniyorgan alarak Dr. Manuelyan’ın tıp adamlığı ile ilgili bilgiler aktardı.
Getronagan okulu müdiresi Silva Kuyumcuyan-Margosyan sahneye gelerek Manuelyan’ın öğretmenlik yönü üzerinde durdu. Daha sonra konuşmaya davet edilen Marmara gazetesi başyazar yardımcısı Makruhi Büyükhagopyan, Dr. Manuelyan’ın vefatı sebebiyle yapılmış olan konuşmalardan esinlenerek bu büyük düşünürün çok yönlü kişiliği üstünde durdu. İlginç bir konuşma ile programda yer alan Marmara gazetesi Başyazarı Rober Haddeciyan, Dr. Manuelyan’ın iki oğluna da babalarına olan sadakatlerinden dolayı teşekkür ederek bugünkü çölleşmiş ortamla kıyasla, bu eserin altmış yıl önceki altın çağımızı yansıttığını belirtti. Silva Gomigyan, Dr. Manuelyan’ın en çok sevdiği şiir olan Bedros Turyan’ın “Dırdunçk” adlı eserini okudu. Son konuşmacı olarak sahneye gelen ve bu eserin hazırlanmasında önemli bir katkısı olan Doç. Dr. Vart Şigaher, Dr. Mauelyan ile olan ilginç anılarını anlattı.
Tüm katılımcılara içten teşekkürlerini belirten, Dr Manuelyan’ın oğlu Rupen Manuelyan’dan sonra kapanış konuşmasını yapan Şahan Srpazan, Tanrı’nın daima manen zengin olanlarla beraber olduğunu, Muş’lu Dr. Manuelyan’ın da onlardan biri olarak, diğer bir Muş’lu olan, Aziz Mesrob Maşdots gibi Ermeni diline ve yazınına katkılarından bahsetti.
Gecenin sonunda, tüm izleyenlere yayınlanan kitaptan birer örnek hediye edildi.
Yorumlar kapatıldı.