İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Ormanyan da Avrupa’yı turlamıştı

Türkiye’nin AB’ye üyeliği için lobi yapmak amacıyla çeşitli Avrupa başkentlerine giden Ermeni Patriği “Mesrop II Mutafyan”ın tavrı, II. Abdülhamit döneminin Ermeni patriği “Mağakya I Ormanyan”a benzetiliyor.

Araştırmacı–yazar Levon Panos Dabağyan, Patrik Ormanyan’ın, Patrik Mutafyan gibi, 1903 yılında çeşitli Avrupa ülkelerinin başkentlerine giderek, Ermenilerin Osmanlı topraklarında huzurlu bir yaşam sürdüğü mesajı verdiğini açıkladı. Dabağyan, Patrik Mutafyan’ın 1998’de göreve gelince, Patrik Ormanyan’ın yolundan gideceğini açıkladığını da hatırlattı.

Türkiye için Avrupa Birliği lobisi yapmak üzere Avrupa’da ülke ülke gezen Patrik Mutafyan, Paris’te buluştuğu AK Parti lideri Tayyip Erdoğan’la anlamlı bir ‘poz’ da vermişti.

IQ Kültür ve Sanat Yayınları arasında “Osmanlı’da Şer Hareketleri ve Abdülhamid Han” isimli kitabını yayınlayan Dabağyan, yaklaşık 100 yıl önce, dönemin Patriği Ormanyan’ın da, Osmanlı devleti için Avrupa turuna çıkmasını ilginç bir tesadüf olarak değerlendiriyor. 1896-1908 yılları arasında patriklik görevi yapan Ormanyan’ı, Sultan II. Abdülhamit’in çok sevdiğine dikkat çeken Dabağyan, Ormanyan’ın II. Abdülhamit’in emri ile 1903’te Avrupa’ya gittiğini ve çeşitli ülke parlamentolarında Osmanlı Ermenileri adına konuşmalar yaptığını kaydediyor. II. Abdülhamit tahttan indirildikten sonra Şam’a yerleşen Ormanyan, ömrünün son yıllarını yine İstanbul’da geçirdi. 1914’te vefat eden Ormanyan’ın “Azkabadum” adlı bir eseri de bulunuyor.

Erkan Acar / İstanbul

Yorumlar kapatıldı.