İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: II. Mesrob: Dinleri karşı karşıya getirmeyin

DUYGU LELOĞLU

BRÜKSEL – Türkiye’nin AB üyeliğine destek için çıktığı Avrupa turunu Brüksel’de sürdüren Ermeni Patriği II. Mesrob, dünkü temaslarında, ‘bir değerler bütünü olduğunu’ vurgulayıp, ‘Dinleri karşı karşıya getirmeyin’ mesajı verdi. Mesrob, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile görüşmesinde,

‘AB’ye giriş sürecinde, Türkiye’nin Müslüman olduğunun ağza bile alınmaması gerektiğini’ söyledi. “Avrupalı muhafazakârların sanki medeniyetler çatışma yaşanıyormuş gibi sözler sarf etmesini onaylamıyorum” diyen Ermeni Patriği, Hristiyanlığın Avrupalı olmanın kriteri sayılması halinde, bundan Avrupa’da yaşayan milyonlarca Müslüman ve Yahudinin rahatsız olacağını belirtti. AKP iktidarından umutlu olduklarını kaydeden Mesrob, “Türkiye’deki okullar, kiliseler açık. Bazı sorunlar vardır ve bunlar basına yansıyor. Sorunlar 58. hükümetin de programındadır ve verilen çözüm sözlerinin takipçisi olunacaktır. Uygulamayı göreceğiz. Ben inanç ve ümitle bu sürece yaklaşıyorum” dedi. Mesrob, Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğüne dair kısıtlamalarla ilgili de bilgi verdi.

‘Sizi temin ederim ki…’

Prodi ise, Mutafyan’a “Sizi temin ederim ki, din konusu AB’de tartışma meselesi değildir. Bizim için tek önemli olan nokta, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ne uyup uymadığıdır” cevabını verdi.

Yorumlar kapatıldı.