Türkiye, 12 Aralık’taki Kopenhag Zirvesi’nde AB’nin eline koz bırakmak istemiyor. Cumhurbaşkanı, iktidar ve muhalefet partileri ile sivil toplum örgütlerinin öncülüğündeki lobi faaliyetleri son sürat devam ediyor. AB uyum paketi ise 29 Kasım’da Meclis’e sunulacak.
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde dönüm noktası olarak kabul edilen Kopenhag Zirvesi’ne iki hafta kala müzakere tarihi alabilmek için resmî ve sivil düzeyde büyük bir seferberlik başlattı.
Dört koldan yapılan çıkarmaya; Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan ve aralarında TOBB, TÜSİAD, Hak–İş gibi 200’den fazla sivil toplum kuruluşunu barındıran Türkiye Platformu katılıyor.
Dün akşam Berlin’e giden Sezer, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesine ‘soğuk’ bakan Almanya’da Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Başbakan Gerhard Schröder ile görüşerek tutumlarını yumuşatmaya çalışacak. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ikinci Avrupa turunda aralarında dönem başkanı Danimarka’nın yanı sıra, Fransa ve İsveç gibi önemli ülkelerin bulunduğu 7 AB üyesini ziyaret ederek yeni iktidarın üyelik konusundaki kararlılığını sergiliyor. Bu arada Dışişleri eski Bakanı İsmail Cem de Brüksel’deki temaslarının ardından AB’yi uyardı. Cem, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planının AB’nin Türkiye’ye müzakere tarihi vermemesi durumunda yürümeyeceği uyarısında bulundu. AB ise, Cem vasıtasıyla Ankara’ya, ‘7 ana başlıkta toplanan ve 36 ayrı madde değişikliğini içeren demokratikleşme paketini on gün içerisinde Meclis’ten geçirin’ mesajını gönderdi. Cem, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘AB üyelerinin büyük bir kısmının Türkiye’ye tarih verilmesinden yana olduğunu’ müşahede ettiğini söyledi.
Müzakere tarihi için lobi seferberliğine katılan isimlerden biri olan Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan ise, önceki gün Danimarka’dan başlattığı Avrupa turuna dün Fransa ile devam etti. Mutafyan, Belçika, İngiltere, Almanya, İtalya ve Vatikan’da da temaslarda bulunacak.
Mutafyan, Türkiye’de değişik dinlere mensup insanların barış ve hoşgörü içinde yaşadıklarını; Türkiye’nin AB üyeliğiyle bu birlikteliğin AB ülkeleriyle de uyumlu bir şekilde devam edeceği mesajını Avrupa başkentlerine iletiyor.
İki uçakla bu sabah Brüksel’e gidecek olan Zaman Gazetesi’nin de aralarında bulunduğu Türkiye Platformu’nun temsilcileri, AB çapında temsil gücü bulunan Avrupa Odalar Birliği ve Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu gibi muadilleriyle bir araya gelerek Türkiye’nin AB üyeliğine destek isteyecek. 45 üniversiteden 300 öğrencinin katılımıyla oluşturulan Buluşma Forumu, AB üyeliğine destek amacıyla önceki gün Avrupa’ya kartpostal yağmuru kampanyası başlatırken, Avrupa Parlamentosu’nun genişleme provası etkinlikleri çerçevesinde de kuru fasulye ve pilav başta olmak üzere Türk mutfağı Avrupalılara tanıtıldı.
Değişiklik paketi cuma günü
Türkiye, dışarıda büyük bir AB kampanyası başlatırken içeride de Kopenhag Kriterleri bakımından eksik olan adımları yerine getirmeye çalışıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AB’ye uyum amacıyla bazı kanunlarda değişiklik içeren düzenlemenin 29 Kasım’da TBMM’ye sunulacağını ve paketin 12 Aralık Kopenhag Zirvesi’ne yetiştirilebileceğini açıkladı. Türkiye’nin başlattığı bu toplumsal kampanya, AB’ye Türkiye’yi dışlamak için 12 Aralık’ta mazeret bırakmamayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı, iktidarı ve muhalefetiyle devletin ve sivil toplumun bu net tutumuna karşı AB, Türkiye’yi hayal kırıklığına uğratacak bir sinyal verirse ilişkilerin gerilmesinden endişe ediliyor. 12–13 Aralık’ta Kopenhag’da yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nde Türkiye’ye müzakere tarihi verilip verilmeyeceği karara bağlanacak. Dış Haberler Servisi
Yorumlar kapatıldı.