Yelda ATAÇ/ANKARA
RTÜK, yaklaşık 3.5 aydır süren Kürtçe yayın çalışmalarını dün sonuçlandırırken TRT ekranlarında haftada iki saatlik Kürtçe ve diğer geleneksel dillerde yayın yapılmasını kararlaştırdı. Kürtçe dahil olmak üzere geleneksel dil ve lehçelerde yayın yapılmasına izin veren yönetmelik, dün Üst Kurul’da kabul edildi. Buna göre, Kürtçe yayın yalnızca TRT tarafından yapılabilecek.
Söz konusu dillerde, eğitim için yayın yapılamayacak. TV’de günde en fazla 30 dakika olmak kaydıyla ve haftada iki saati geçmemek üzere yayın yapılabilecek. Radyoda günde en fazla 45 dakika olmak üzere haftada dört saati geçmeyecek. Radyoda Kürtçe yayının hemen ardından Türkçe tercümesi verilecek. TV’de de eşzamanlı olarak altyazı geçilecek.
RTÜK Başkanı Fatih Karaca, düzenlediği basın toplantısında, TRT ile protokol imzalayacaklarını ve çalışmalara hemen başlanması halinde Türkçe dışındaki yayınların Kopenhag Zirvesi’ne yetiştirilebileceğini belirtti.
TRT’nin izleyici profili araştırması gerçekleştirerek hangi dil ya da lehçede yayın yapılacağını belirleyeceğini ifade eden Karaca, yayınların RTÜK tarafından denetleneceğini bildirdi.
Sunuculara çağdaş kıyafet zorunlu
‘‘TÜRK vatandaşlarının kullandıkları geleneksel dil ve lehçelerde’’ yapılacak yayını düzenleyen yönetmelik, yayının içeriği ve yükümlülükler konusunda şunları öngörüyor:
Söz konusu dil ve lehçelerde yetişkinler için haber, müzik ve kültürel alanda bir veya birkaç dil veya lehçede yayın yapılabilecek.
Yayınlar; hukukun üstünlüğüne, Anayasa’nın genel ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere, milli güvenliğe, genel ahlaka, Cumhuriyet’in Anayasa’da belirtilen temel niteliklerine, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olamaz.
Bu yayınlar süresince, diğer yayınlar için kullanılan stüdyo düzeni değiştirilemez. Program sunucusu ve spikerleri, çağdaş kıyafetler içinde olmak zorundadırlar.
Yorumlar kapatıldı.