İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: İlk hedef uyum yasaları

ANKARA – 58. hükümette görev alan bakanlar, tek başına iktidarın avantajıyla çok iyi çalışacaklarını ve köklü reformlar yapacaklarını söyledi. Bakanlar, yapacakları işlerin acil eylem planında yer aldığını ifade etti.

Çiçek: Çok iş var

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AB’ ye uyum çerçevesinde yapılması gereken çok iş bulunduğunu, ihtiyaç duyulan temel ve köklü adımların atılmasında tek başına iktidarın büyük bir avantaj sağlayacağını söyledi. Türkiye’nin ihtiyacı olan adalet ve kalkınmayı temel hedef haline getirdiklerini belirten Çiçek, bu noktada yapılacak çok iş olduğunu ifade etti.

Yapılacak işlerin ipuçlarının acil eylem planında yer aldığını belirten Çiçek, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti yazması yetmez. Hukuk devletinin unsurlarının hayata geçirilmesi gerekir. Üniversiteler, yargı teşkilatları ve hukukçularla ortaklaşa çalışacağız” dedi.

Aksu: Öncelik AB

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da, önceliklerinin Avrupa Birliği uyum yasalarını bir an önce çıkarmak olacağını açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aksu, AB uyum yasalarından bazılarının geçmiş dönemde çıkarıldığını anımsattı, diğerlerinin de süratle yasalaştırılacağını söyledi. Aksu, yasalaştırılan ancak uygulamada aksaklıklar gösteren hususların da hızla düzeltileceğini kaydetti. Aksu, yerel yönetimler yasa tasarısının da en kısa sürede yasalaştırılacağını ifade etti.

Çelik: Sevgi iktidarda

Kültür Bakanlığı’na atandığını milletvekilleri odası için yapılan kura çekiminde öğrenen Hüseyin Çelik, “Başbakan görev almamı istedi. Ben de Milli Eğitim ya da Kültür Bakanlığı olabileceğini söyledim. Sürpriz olmadı” dedi.

Çelik, atamalarda liyakat ve ehliyetin göz önünde tutulduğunu söyledi. Çelik, “Yeni kabine tam bir uyum ve harmoni gösterecek. Biz, başkaları gibi öfkenin değil, barış, sevgi ve hoşgörünün iktidar olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Tüzmen: Önce ihracat

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hedeflerinin ihracatı 50 milyar dolara yükseltmek olacağını söyledi. Tüzmen, “Ülkeye layık olmaya çalışacağım. Allah mahçup etmesin” dedi. Henüz görev alanını bilmediğini belirten Tüzmen, verilecek her türlü görevi üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti.

AKP’nin seçimden birinci parti çıkınca ‘kadroları yok’ eleştirilerine hedef olduklarını kaydeden Tüzmen, geçen süreç içerisinde bunun doğru olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Tüzmen, “İlk hedefiniz ne olacak?” sorusuna, “gayri safi milli hasılayı artırıp, 5 bin doları yakalayacak çalışmalar içerisine gireceğiz. Ayrıca diğer bir hedefimiz de ihracatı 50 milyar dolara çıkarmak olacak. Bu hedefi yakalayacağız” yanıtı verdi.

Coşkun: Aktif olacağız

Sanayi Bakanı Ali Coşkun da, koalisyonlar döneminde değişik bakanlıklara dağıtılan birimleri toplayarak, bakanlığı ‘çok aktif, üretimi, yatırımı, ihracat seferberliğini hedefleyen bakanlık’ haline getirecekleri sözünü verdi. Bakanlığın sürpriz olmadığını belirten Coşkun, şunları söyledi:

“35 yıl sanayinin çilesini çekmiş biri olarak ki o zaman kapalı bir ekonomiyle yönetiliyordu ülke… Kotalar, tahsisler döneminde bütün kararların bu bakanlıkta oluştuğu günleri yaşadık.

Dolayısıyla TOBB başkanlığım sırasında da bakanlıkla iç içe çalıştık, yabancı olduğum bir alan değil. Kaldı ki uygulanan ekonomik model dolayısıyla parasal politikalar öne çıktığı için, Türk ekonomisi faiz, döviz ve borsa üçgeninde kıvranıp duruyordu. Türkiye’nin bu darboğazdan çıkması için, mutlak suretle para politikaları, kamu maliyesi politikaları ve üretim politikalarını desteklemek lazım. Bunun için Sanayi Bakanlığı’na büyük görev düşüyor.”

Güçlü: Tarım güçlenecek

Tarım Bakanı Sami Güçlü, temel amaçlarının, ‘tarım kesiminde çalışanların durumunu iyileştirici politikalar yürütmek’ olacağını söyledi. Güçlü, Konyalıların AKP’ye gösterdikleri büyük ilginin karşılığı olarak, Tarım Bakanlığı’nın ‘tahıl ambarı’ olarak bilinen Konya’dan vekil seçilen kendisine verildiğini ifade etti.

AKP’nin genel politikaları doğrultusunda tarım kesiminde çalışan vatandaşların durumunu iyileştirici politikalar yürütmenin temel amaçları olacağını vurgulayan Güçlü, “Tarımın güçlenmesi Türkiye’nin güçlenmesi demektir. Tarımın Türkiye’de hak ettiği yere gelmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi. Doğrudan Gelir Desteği Projesi kapsamında çiftçilere yapılan ödemelerin aksamasının nedenlerini araştıracağını anlatan Güçlü, tarımın ihtiyaç duyduğu uygulamaları yürürlüğe koyacaklarını ifade etti.

Sütlüoğlu: Plan tamam

Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu, “Tüm bilgimizi, birikimimizi, potansiyelimizi, enerjimizi, gece gündüz demeden halkımıza hizmet yolunda harcayacağız” dedi.

Sütlüoğlu, böylesine önemli bir görevin kendisine verilmesinden son derece mutlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yeni hükümet güzel hizmetlere imza atacak. Milletin beklentilerini boşa çıkartmayacağız. Hep birlikte iyiye ve güzele doğru gideceğiz. Tüm bilgi birikimimizi, potansiyelimizi, enerjimizi, gece gündüz demeden halkımıza hizmet yolunda harcayacağız. Karadeniz Bölgesi’nin çöp, arıtma ve deşarj konularındaki sıkıntıları çok yakından biliyorum. Bu konularda gerekli çalışmaları yapmayı planladık.”

Güler: Hazırız

Enerji Bakanı Hilmi Güler, temel önceliğinin enerji maliyeti olacağını söyledi. Güler, “Bu konuda alınabilecek tedbirlerle ilgili 1.5 yıldır çalışıyoruz. Göreve başladıktan sonra bunları gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.

Mumcu: Eğitimde eşitlik

Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, temel insan hak ve hürriyetlerinden olan eğitimin, sadece hak düzleminde değil, aynı zamanda fırsat eşitliği düzleminde de ele alınıp hayata geçirileceğini söyledi. Bakan Mumcu, eğitimin Türkiye’nin diğer sorunlarıyla birlikte ele alınması gereken sorunlara sahip olduğunu ifade etti.

Bu nedenle ‘mucize dokunuşlar’ beklemenin gerçekçi olmadığını belirten Mumcu, “Ama, daha rasyonel kaynak kullanımı ile bugünkünden daha iyi bir eğitim politikası oluşturmak da mümkün” diye konuştu.
(aa/dha)


58. Cumhuriyet Hükümeti üyelerinin fotograflarını görmek için tıklayınız.

Yorumlar kapatıldı.