Hüseyin ALKAN / LEFKOŞA
BM planı, Kıbrıs’taki ibadet yerlerinin eski haline dönüştürülmesini öngörüyor. Buna göre KKTC’deki 212 camiden 70’i yeniden kilise olacak. Sonradan eklenen minareler yıkılacak.
İki tarafın bütün dini bayramları resmi tatil olacak.
Orta öğretimde Türkçe ve Rumca zorunlu ders olacak.
BM tarafından 11 Kasım’da taraflara sunulan Kıbrıs çözüm planında ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Planın mülkiyet haklarıyla ilgili bölümünde Ada’nın iki tarafındaki ibadet yerlerinin 1963 ve 1974’ten önceki hallerine dönmesi öngörülüyor.
Hürriyet’in elde ettiği verilere göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 212 cami bulunuyor. Bu camilerden 70’i 1974 Barış Harekatı’ndan sonra camiye dönüştürülerek Kıbrıslı Türklerin ibadetine açılan kiliseler. Güney Kıbrıs’ta ise yıkılan ve ağır hasar gören camiler var. Ancak Rum kesiminde kiliseye dönüştürülmüş cami bulunmuyor.
BM planı uygulamaya konulursa, camilerin sonradan eklenen minareleri yıkılarak kilise olarak hizmet verecek. Üst düzey bir BM yetkilisi, Kuzey Kıbrıs’ta bazı camilerin kiliseye dönüştürüldüğünün anımsatılması üzerine ‘Şimdi de camiler kiliseye dönüştürülebilir’ dedi.
TATİL GÜNLERİ
Plan uyarınca yeni kurulacak devletin resmi tatilleri iki tarafın dini günlerine gore belirlenecek. Buna göre, Noel ve diğer yortular, Ramazan ve Şeker Bayramı’nın ilk günleri ile Hz.Muhammed’in doğum günü (Mevlit Kandili) resmi tatil olacak. Kıbrıs’ta 1 Mayıs da İşçi Bayramı olarak kutlanacak.
TÜRKÇE VE RUMCA ZORUNLU
BM planında iki toplumun kaynaşabilmesi için Türkçe ve Rumca ortaokullara zorunlu ders olacak. Devletin resmi dili de Rumca ve Türkçe’den oluşacak. Tüm resmi yazışmalar bu iki dilde yapılacak.
Yorumlar kapatıldı.