İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Vatikan’ın din ısrarı sürüyor

Avrupa Kurultayı’nda tartışılan Avrupa Anaya-sası’na Hıristiyanlığa ait değerleri koyma müca-delesi giderek kızışıyor. Papa II. John Paul önceki gün Kurultay Başkanı Valery Giscard d’Estaing ile Vatikan’da görüşerek bu yöndeki talebini yineledi.

Avrupa Kurultayı’nda tartışılan Avrupa Anayasası’na Hıristiyanlığa ait değerleri koyma mücadelesi kızışıyor. Papa II. Paul önceki gün Kurultay Başkanı Valery Giscard d’Estaing ile Vatikan’da görüşerek talebini yeniledi. Papa Hıristiyanlığın Avrupa medeniyetinin temeli olduğunun anayasada belirtilmesini istiyor.

Hıristiyan Demokrat gruplar pazartesi günü kamuoyuna açıklanan Avrupa Birliği (AB) anayasa taslağına Hıristiyan değerlerini koymak isterken, başını sosyalistlerin çektiği liberaller ve yeşiller bu teklife itiraz ediyor.

Anayasa taslağını hazırlayan Kurultay Başkanı d’Estaing geçen hafta Vatikan’da Papa ve kurmayları ile bir toplantı yapmıştı. D’Estaing, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Papa’nın anayasa taslağında Hıristiyan değerlere ait atıfta bulunulmamasından duyduğu kaygıyı kendisine ilettiğini söyledi. AB’ye aday tek Müslüman ülke Türkiye ise seçim hazırlıkları dolayısıyla Hıristiyan demokrat grupların bu çabalarına yeteri kadar ses çıkaramıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi’nin de anayasada Hıristiyanlığa ait değerlerin bulunması gerektiği fikrini desteklediği kaydediliyor. Ancak açıklanan anayasa taslağında Temel Haklar Şartı’nın aynen anayasaya girmesi kabul edildi.

Papa II. John Paul, gelişmelerden rahatsız

Hıristiyan gruplar, Avrupa Birliği Anayasası’nda Yahudi–Hıristiyan (Judea-Christian) ifadesinin yer almasını isterken, sosyalistler, liberaller ve yeşiller söz konusu ifade yerine “manevi ve ahlaki değerlerin” konulması gerektiğini savunuyor. Başını Polonyalı milletvekillerinin çektiği kurultay üyelerinin 7 Kasım’da yapılacak toplantıda yeni bir teklif getirmeleri bekleniyor.

Papa II. John Paul’ün uzun süredir AB anlaşmalarında Hıristiyanlığa ilişkin yeteri kadar referansa yer verilmemesinden şikayetçi olduğu ve AB nezdinde girişimlerde bulunduğu biliniyor. Önceki gün Kurultay Başkanı d’Estaing ile Vatikan’da görüşen Papa’nın, Avrupa Birliği kurum ve anlaşmalarında Hıristiyanlığa ve dini köklere karşı bir kayıtsızlık olduğunu vurguladığı ve hazırlanan anayasa metninde Hıristiyanlığa muhakkak somut bir atıfta bulunulmasını talep ettiği bildiriliyor. Vatikan’dan perşembe günü yapılan açıklamada Papa ile d’Estaing’in müstakbel anayasaya ilişkin görüş alışverişinde bulundukları ve Papa’nın “inananların kaygılarının” ciddiye alınması gerektiğini ilettiği belirtildi. D’Estaing, Papa’nın ardından Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Angelo Sodano ve Başpiskopos Jean–Louis Tauran ile bir araya geldi.

Türkiye püskürttü

Papa aynı gün kabul ettiği Belçika’nın yeni Vatikan Büyükelçisi Benoit Cardon de Lichtbuer’a da Avrupa Birliği Anayasası’nda Hıristiyanlığa ait referansların yer alması gerektiği talebini iletti.

Avrupa Kurultayı’nın Temel Haklar Komisyonu’nun üyesi ANAP Milletvekili Emre Kocaoğlu ZAMAN’a yaptığı açıklamada, bu tür teşebbüslerin yeni olmadığını, Hıristiyan grupların uzun bir süredir anayasaya Hıristiyanlığa ilişkin referansların konulmasını istediklerini söyledi. Türkiye’nin Kurultay’daki sosyalist, yeşiller ve liberallerin desteği ile bu girişimleri püskürttüğünü belirten Kocaoğlu, “Ancak bu demek değildir ki tekrar teşebbüs etmeyecekler. Gerekli tedbirleri almamız gerekiyor.” dedi.

‘Avrupa ruhu çöker’

Pazartesi günkü taslakta Hıristiyanlığa ait referansların bulunmadığına dikkat çeken Kocaoğlu, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın da girişimleriyle Temel Haklar Sözleşmesi’nin şimdilik aynen anayasa taslağına dercedildiğini söyledi. AB–Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Kürşat Eser ise söz konusu girişimlere sert tepki gösterek “Eğer Hıristiyanlık referansları anayasaya konursa AB ruhu çöker.” dedi. ZAMAN’a konuşan Eser, “Böylece Türkiye’de uzun yıllardır bazı çevrelerde seslendirilen AB’nin bir Hıristiyan kulübü olduğu iddiası doğrulanmış olur.” yorumunu yaptı. Eser, AB’nin çok kültürlü ve çok dinli bir birliktelik olduğunun söylene geldiğine dikkat çekerek, “Kurultay’daki muhataplarıma böyle bir teşebbüsün çok yanlış olacağını ve AB ruhunu hançerleyeceğini ilettim.” dedi. Eser, AB Anayasası’na Hıristiyanlığa ait bir atfın dercedilmesi durumunda Ankara’nın Brüksel ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini de vurguladı.

Selçuk Gültaşlı / Brüksel

Yorumlar kapatıldı.