TÜRKİYE’DE faaliyet gösteren Alman vakıfları hakkındaki soruşturmanın tamamlanması ve ‘Casusluk’ suçlamasıyla dava açılmasıyla gündeme gelen vakıflar için hazırlanan tüzük taslağı tamamlandı. Tüzüğe göre, Türkiye’de faaliyet gösteren vakıfların kuruluş amaçlarıyla bağdaşmayan faaliyetlerde bulunması halinde verilen izin, Dışişleri’nin de görüşü alınarak geri alınacak.
İhaleye giremeyecekler
Taslaktaki önemli bir düzenlemede, vakıfların bağlı veya ilgili oldukları kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ile KİT’lerin ihalelerine girememeleri olacak. Aynı şekilde ihaleyi yapan yönetim bünyesinde bulunan veya yönetim ile ilgili vakıfla, yüzde 51 ve daha fazlasıyla kurmuş oldukları veya ortak oldukları şirketler de, sözkonusu yönetimin ihalelerine katılamayacak. Bu hükümle, belediyelere yaptıkları işlerle yargıda pek çok davanın baş aktörü olan vakıf ortaklı BİT’ler olayına da nokta konulmak amaçlanıyor.
Son olarak Alman vakıflarıyla gündeme gelen yurtdışında kurulan vakıfların Türkiye’deki faaliyetleri tüzüğün 36’ncı maddesinde düzenleniyor. Yabancı vakıflar, uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görüldüğü hallerde, karşılıklı olmak koşuluyla, kültürel, ekonomik ve teknik konularda teknolojilerinden yararlanılmak üzere, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının olumlu görüşleri alınarak, bakanlar kurulunun izniyle Türkiye’de faaliyette bulunabilecek, şube açabilecekler. Bu vakıflar, kuruluş amaçlarına aykırı işler yaptığı takdirde kapatılacak.
Almanya ‘hassasiyetini’ iletti
Bu arada, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Joscha Fischer, önceki gün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel’e yaptığı görüşmede Alman vakıflarıla ilgili ülkesinin ‘hassasiyetini’ iletti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç, bu konunun Gürel’in Almanya’ya yaptığı günübirlik ziyarette ele alındığını belirterek, ‘Almanya’nın bu konudaki duyarlılıkları sayın Bakanımız’a iletildi’ dedi.
Yorumlar kapatıldı.