İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Toplumsal seferberlik

RADİKAL – İSTANBUL – AB’nin ‘İlerleme Raporu’nu yayımlamasının ardından sivil toplum örgütlerinin Avrupa seferi başladı. Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel de İstanbul’da 26 sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle bir araya geldi.

Bu konuda ilk adımı İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) attı. İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş ve Genel Sekreter Şebnem Karauçak, rapor açıklanmadan (çarşamba sabahı) Belçika’nın başkenti Brüksel’in yolunu tuttu. Brüksel’de Belçika’nın AB’den sorumlu bakanı ile bir araya gelen Eriş ve Karauçak, bugün de AB Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen ile görüşecek.

TÜSİAD her yere koşuyor

Geçen hafta Brüksel’de temaslarda bulunan TÜSİAD’ın girişimleri de sürüyor. Ömer Sabancı başkanlığındaki TÜSİAD heyeti dün Macaristan’a gitti. Heyet TÜSİAD’ ın Macaristan’daki muhatap kuruluşu Uluslararası

İşbirliği İçin Macar İşverenler Organizasyonları Konfederasyonu’yla görüşecek. TÜSİAD heyeti üst düzey Macar bürokratlarını da ziyaret edecek.

Mustafa Koç başkanlığındaki bir TÜSİAD heyeti de, AB konusunda destek almak ve Türkiye’ nin görüşlerini anlatmak için ABD’de temaslarda bulundu. Bir başka TÜSİAD heyeti de önümüzdeki hafta Portekiz’e gidecek.

TÜSİAD Başkan Tuncay Özilhan ise 15 Ekim’de aralarında Cem Duna, Şadi Gücüm, Zekeriya Yıldırım ve Yavuz Canevi’nin de bulunduğu bir grupla dönem başkanı Danimarka’yı ziyaret edecek.

TÜSİAD heyetleri daha sonra sırasıyla Almanya, Fransa ve İtalya’ya gidecek. Bu ülkelerde de etkili isimlerle bir araya gelinecek.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Brüksel’de yapılan ve AB konusunda çeşitli görüşmelerde bulunduğu Avrupa Odalar Birliği Genel Kurulu toplantısından dün gece yurda döndü. TOBB’un önümüzdeki dönemde başta Brüksel olmak üzere çeşitli Avrupa başkentlerindeki temasları sürecek.

İstanbul’da zirve

Şükrü Sina Gürel de Dışişleri Bakanlığı’nın Müşir Fuat Paşa Yalısı’ndaki temsilciliğinde, 26 sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle buluştu. AB için sivil toplum örgütlerine önemli görev düştüğünü belirten Gürel, sivil toplum örgütlerinin bazılarının Avrupa Parlamentosu’na akredite olmaları konusunun araştırıldığını söyledi. Gürel, “Böyle bir akreditasyon Türkiye’nin rahatlıkla sözünü dinletebilmesinin yolunu açacaktır” diye konuştu.

AB Genel Sekreter Yardımcısı Volkan Bozkır da, sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü söyleyerek Bozkır, “Bazı münferit sorunlar aşılırsa Kopenhag’da mutlaka tarih alırız” dedi.

‘Türkiye Şarkıları’

Bu arada, şanatçı Sezen Aksu’ nun Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice ve İbranice şarkılardan oluşan ‘Türkiye Şarkıları’ isimli konserini Brüksel’de yalnız 28 Ekim günü vereceği öğrenildi. Sezen Aksu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın gecesi konser verme düşüncesinden polemiklere neden olmamak için vazgeçti.

Yorumlar kapatıldı.