İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: İçişleri Bakanlığı raporuna göre, İzmir’de 400 gayri resmi kilise var

Misyonerlik faaliyetleriyle ilgili çalışma yapan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda İzmir’de 40 resmi, 400 de illegal kilisenin olduğunun tespit edildiği öğrenildi. İzmir’de misyonerlik faaliyetlerinin had safhaya ulaşması ve veliler ile ailelerin şikayetleri sonucu harekete geçen İzmir Valiliği, acil tedbir alınması için mayıs ayında İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler, İzmir genelinde sessiz sedasız yaptıkları çalışmalar kapsamında resmi olarak 40, illegal olarak 400 civarında kilise olduğunu tespit etti. Değişik isimler altında faaliyet gösterdiği iddia edilen kiliselerin birçoğunun dernek veya işyeri hüviyetinde misyonerlik faaliyetinde bulunduğunu anlatan üst düzey yetkililer, “Kanun dışı yollarla açılan kiliselerin bir kısmı malî müşavirlik, mühendislik bürosu veya sosyal yardımlaşma dernekleri adıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Yabancı misyonerler, kanunlar çerçevesinde kilise açamadıkları için çözümü bu yolda bulmuşlar.” dedi.

Kendilerine çok sayıda velinin şikayette bulunduğunu ve çocuklarına İncil’ler içinde önemli miktarda Euro verildiğini anlatan yetkililer, tedbir alınmadığı takdirde ilerleyen yıllarda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundular.

Öte yandan Protestan ve Katolik kiliseleri ise iddiaların gerçekleri yansıtmadığını savundu. Protestan Kilisesi Pastörü Ertan Çevik, misyonerlik kelimesinin ülkeyi bölme olarak algılandığını kaydetti. Cemaat olarak yaşadıkları ülkeye son derece bağlı olduklarını aktaran Çevik, İncil arasında Euro dağıtılması yönündeki iddiaları gülünç bulduğunu ifade ederek, “Bir insan, inancını parayla satmaz. Her insanın aklı var, neye inandığına karar verebilecek güçte. İsteyen camiye, isteyen de kiliseye gidebilir. Önemli olan Allah’a ibadet etmektir.” dedi.

Ömer Oruç / İzmir

Yorumlar kapatıldı.