İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: NSB´ler için ilk onay çıktı

AA – WASHINGTON – ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, Türkiye’de kurulacak Nitelikli Sanayi Bölgeleri’nde (NSB) üretilecek malların İsrail’in de katılımıyla ABD’ye gümrüksüz ihraç edilmesini öngören tasarıyı onayladı. NSB konusunu da içeren ve 300 kadar ticari düzenlemeden oluşan ticaret yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda, itirazla karşılaşmadan geçti.

Bush’tan tasarı taktiği

ABD Başkanı George W. Bush yönetimi, Ermeni lobisinin NSB’ye getirdiği itirazı aşmak için ilginç bir yönteme başvurdu. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Meclis’in ilgili komitesine bir mektup yazarak, Türkiye ile Ermenistan arasında kesik olan ticari ilişkilerin yeniden başlatılması yönünde Ankara’ya teşvikte bulunduklarını belirtti. Bu mektup sayesinde, Ermeni lobisi itirazını işleme koymadı. Ermeni lobisi, Türkiye’nin Ermenistan’a ekonomik ambargo uyguladığını ileri sürerek bu konunun Kongre’de ilerlemesini engellemeye çalışıyordu.

Kongre’nin üst kanadı Senato’nun da gündeminde bulunan tasarının, Senato’dan da geçerek Kongre onayının tamamlanması öngörülüyor. Kongre onayı ardından tasarı, Başkan Bush tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek.

Yorumlar kapatıldı.