İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: MHP´ye ret oybirliğiyle

RADİKAL – ANKARA – Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum amacıyla çıkarılan yasanın savaş ve yakın savaş tehdidi halleri dışında idamı kaldıran ve Kürtçe yayın ve öğretimine imkân tanıyan düzenlemelerini de içeren altı ayrı maddesiyle ilgili yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Mahkeme, ret kararlarını oybirliğiyle alıp AB sürecine önemli katkı sağladı. MHP, ağustos ayında yürürlüğe giren AB Uyum Yasası’nın şu maddelerinin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istemişti:

  • Savaş ve yakın savaş tehdit halleri dışında (terör suçları dahil) idam cezasının kaldırılması,
  • Gayrimüslim vakıflarının Bakanlar Kurulu kararıyla mal edinmelerine imkân tanınması,
  • Türkçe dışında günlük yaşamda kullanılan dil ve lehçelerde öğrenim ve yayın hakkı,
  • Bazı şartlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) verilen kararların yeniden yargılama nedeni sayılması.

Mahkeme, ilk incelemesinde MHP’nin, ‘Terör suçunda idamı kaldıran düzenleme bir af niteliğinde olduğu için değişikliğin beşte üç çoğunlukla yapılması gerekirdi, madde bu yönden öncelikle iptal edilsin’ yönündeki istemini ‘itirazın 10 günlük sürede yapılmadığı’ gerekçesiyle reddetmişti. Daha sonra dosyanın teslim edildiği raportör de durdurma istemini yerinde bulmamıştı.

Anayasa Mahkemesi, davanın altı ayrı maddeyle ilgili yürütmenin durdurulması istemini dün görüştü. Kararı açıklayan Başkanvekili Haşim Kılıç, şöyle dedi:

‘Oybirliğiyle…’

“4771 sayılı yasanın ölüm cezalarını sınırlı haller dışında kaldırıp yerine müebbet ağır hapis cezası getiren madde, cemaat vakıflarının mal edinmeleriyle ilgili bent, AİHM’den verilen mahkûmiyet kararlarının Türkiye’de yeniden yargılama nedeni sayılmasına ilişkin bentler, Türkçe dışında halkın geleneksel olarak kullandığı dil ve lehçelerde televizyon yayını yapılması ile Türkçe dışındaki dillerde öğretime imkân tanıyan değişikliklerle ilgili yürütmenin durdurulması istemleri oybirliğiyle reddedildi.”

Sıra iptal görüşmesinde

Mahkemenin bu aşamada yeniden raportöre verileceğini belirten Haşim Kılıç, raporun tamamlanmasının ardından iptal istemlerine ilişkin görüşme tarihinin başkan tarafından belirleneceğini açıkladı. AB Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’nun açıklanmasından saatler öncesinde çıkan karar, yargıdan AB sürecine önemli bir destek olarak yorumlandı.

Yorumlar kapatıldı.