İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: MHP’nin uyum yasaları itirazına ret

8 Ekim — Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, heyetin toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, MHP’li milletvekillerinin 4771 Sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açtığı davada, yürürlüğün durdurulması taleplerinin karara bağlandığını söyledi.

Kılıç, 4771 sayılı yasanın kimi ceza yasalarında ölümü öngören cezaların ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse dönüştürülmesine ilişkin 1. maddesinin yürürlüğünün durdurulması isteminin reddine karar verildiğini kaydetti. Yasanın 4. maddesinin cemaat vakıflarının Bakanlar Kurulu kararıyla mal edinmesine ilişkin (a) bendinin yürürlüğünün durdurulması istemini de reddettiklerini belirten Kılıç, şu bilgileri verdi:

“Yasa’nın 6. maddesinin (a) ve 7. maddesinin (a) bentlerinin yürürlüğünün durdurulması isteminin de reddine karar verildi. Bu 6. ve 7. maddenin (a) bentleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karar üzerine yargılamanın iadesi yolunu açan maddelerdir. Ancak bu maddelerin yürürlüğü, bu yasanın çıkış tarihinden bir yıl sonra olduğu için, henüz yürürlüğe girmemiş bu maddelerin yürürlüklerinin durdurulmasının reddine karar verilmiştir.

Geleneksel dil ve lehçelerle, radyo ve televizyonlarda yapılacak yayınlarla ilgili 8. madde ile Türkçe dışındaki dillerde öğrenimi öngören 11. maddenin yürürlüklerinin durdurulması istemi de reddedildi.

Yasa’nın 6. ve 7. maddelerinin, bu yasaların yayımı tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girmesini düzenleyen 13. maddesinin yürürlüğünün durdurulması isteminin de reddine karar verildi.” Başkanvekili Kılıç, bu kararların oy birliğiyle alındığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi, yasanın iptali istemini, raportörün esasa ilişkin raporunu tamamlamasının ardından, Başkan Mustafa Bumin’in belirleyeceği bir günde görüşecek.

HADEP’İN KAPATILMASI DAVASI

Haşim Kılıç, bir gazetecinin, HADEP’in kapatılması istemiyle açılan davanın ne zaman gündeme alınacağını sorması üzerine, bu davada ara kararla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenen bilgilerin geldiğini, bu bilgilere ilişkin raportörün ek raporunu hazırlamasının ardından Başkan Bumin’in belirleyeceği bir günde görüşüleceğini kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.