İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD: Türkiye dine saygılı -Radikal

AA – WASHINGTON – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ‘2002 Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye bölümünde, ‘hükümetin dini özgürlüklere saygılı olduğu, laiklik konusunda da hassas davrandığı anlatıldı.

‘Hükümetin, köktendiciliğe savaş çerçevesinde bazı kısıtlamalara başvurduğu, devlet kuruluşları, üniversiteler, okullar ve bazı işyerlerinde türban takmayı yasaklaması konusunda tartışmaların sürdüğü’ belirtilen raporda, hükümetin genel olarak dini özgürlüklere saygılı olduğu, ancak laik devlete tehdit durumunda bazı kısıtlamalar getirildiği’ ifadeleri yer aldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için Ankara hükümetini ikna etme çalışmalarına devam ettiği kaydedilen raporda, Türkiye’nin Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenik (evrensel) yapısını tanımadığı belirtildi.

Türkiye’nin yüzde 98’inin Müslüman olduğu belirtilen raporda, “12 milyon Alevi, 50 bin Ermeni Ortodoks, 25 bin Musevi ve 3 bin ile 5 bin arasında Yunan Ortodoks’un bulunduğu” ifade edildi. Bunun dışında “10 bin Bahai, 15 bin Suriyeli Ortodoks Hıristiyan, 3 bin Protestan ve çok az sayıda Bulgar, Gürcü ve Maruni Hıristiyanlar olduğu” kaydedildi.

Yorumlar kapatıldı.