İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Cemaat vakıflarına ‘mal’ yolu açıldı

MGK’nın hassasiyetleri de dikkate alınarak hazırlanan yönetmelik, sadece Lozan ve diğer uluslararası andlaşmalarla azınlık statüsü verilen cemaat vakıflarını kapsıyor. Ancak bu vakıfların mal edinmeleri ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunmaları için gereken son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Yönetmelik, AB’ye uyum yasası çerçevesinde, ilgili devlet bakanlığı tarafından ilgili kuruluşların görüşleri alınarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinmek ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunmak isteyen vakıfların vakfiyeleri olup olmadığına bakılmayacak. Ancak yönetmelikten Lozan ve diğer uluslararası andlaşmalarla azınlık statüsü verilen Ermeni, Musevi, Rum cemaatlerine ait vakıflar yararlanabilecekler.

Yönetmelik, bu vakıfların aynı alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere, her ne surette olursa olsun, tasarrufları altında bulunan taşınmaz malların vakıf adına tesciline ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK

Buna göre cemaat vakıfları, taşınmaz mal edinmek için, vakfın bağlı bulunduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvuracaklar. Başvuruda, taşınmaz malın nevi, beyanlar ve şerhler hanesini kapsayan tapu kaydı, imar durumu ve açık adresi, ne amaçla kullanıldığı, hangi amaç için iktisap edilmek istendiği, vakfın mali durumunu gösteren en son yıla ait bilançosu, gelir gider tablosu, vakıf yönetimi tarafından alınmış gerekçeli karar, taşınmaz malın durumuna ilişkin Vakıf Gayrimenkul Ekspertiz Değerlendirme A.Ş, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Bankası ve Mimarlar Odası’ndan alınmış ve birden fazla eksper tarafından düzenlenmiş ekspertiz raporu ile taşınmaz malın kullanılacağı faaliyet alanı belirtilecek.

Başvuruda, taşınmaz malın hangi faaliyet alanı için kullanılacağının belirtildiği ve bu alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşundan alınacak uygun görüş belgesi de istenecek.

AB’ye uyum yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran MHP bu görüşünü savunmayı sürdürüyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu’na gelecek uygulamalara imza atmayacaklarını açıklamıştı.

Komisyon inceleyecek

Cemaat vakıflarının mal edinme başvurularını değerlendirmek üzere, Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı başkanlığında bir komisyon oluşturulacak. Komisyon, ihtiyaç durumunu, taşınmaz malın başvuruda belirtilen alandaki ihtiyacı karşılamaya uygun olup olmadığını, cemaat vakfının belirtilen alandaki ihtiyacını karşılamaya uygun başka taşınmazın bulunup bulunmadığını, yerinde tespit ederek değerlendirecek.

Değerlendirme sonucu uygun görülen talep hakkında düzenlenen rapor ve ekleri önce Vakıflar Meclisi’ne, Meclisin olumlu karar alması halinde Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Başvuruya son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Yönetmeliğe göre, vasiyetname ve bağış yoluyla da cemaat vakıfları adına taşınmaz tescil edilebilecek.

Vakıflar, AB’ye uyum yasasının Resmi Gazete’de yayımlandığı 09.08.2002 tarihine kadar tasarrufları altına giren taşınmaz mallarını da aynı yolla tescil ettirecekler.

Yorumlar kapatıldı.