İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Azınlık vakıflarıyla ilgili yönetmelik

AB’ye uyum düzenlemeleri çerçevesinde büyük önem taşıyan ve MHP ile ANAP arasında sorun yaratan cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleri ile ilgili yönetmeliğin ayrıntıları belli oldu.

25 Eylül— Üzerinde son rötuşlar yapılan yönetmeliğin Bakanlar Kurulu kararı ile değil de bakanlık yetkisi ile çıkarılması planlanıyor. 13 madde ve beş bölümden oluşan yönetmelikte cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleri için ekspertiz raporu istenecek, vakıfların başvurularının karara bağlanacağı yer de Bakanlar Kurulu olacak.

ANAP lideri Mesut Yılmaz ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında sert tartışmalara neden olan azınlık vakıflarına ilişkin yönetmelik üzerindeki çalışmalar sürüyor. Yönetmeliğin Bakanlar Kurulu kararıyla mı, yoksa bakanlık yetkisi ile mi çıkarılacağı tartışması sürerken, yönetmeliğin ilgili kurumların son görüşlerini bildirmelerinin ardından hafta sonu netleşmesi bekleniyor.

Kurumların üzerinde çalıştığı Devlet Bakanı Ali Doğan tarafından hazırlanan yönetmelik “Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları” başlığını taşıyor.

YÖNETMELİK 13 MADDEDEN OLUŞUYOR

Yürütme ve yürürlük maddeleriyle 13 madde ve 5 bölümden oluşan yönetmelik, cemaat vakıflarının kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinmeleri ve tasarrufları altında bulunan taşınmaz malların vakıf adına tesciline ilişkin esasları kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, cemaat vakıfları, yeni taşınmaz mal edinmek istediklerinde başvurularını vakfın bağlı bulunduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yapacak. Bu başvuruda taşınmaz ile ilgili tapu kaydı, imar durumu, ne amaçla kullanıldığı, hangi amaç için iktisab edilmek istendiği gibi belgeler hazır bulundurulacak.

Vakfın mali durumunu gösteren gelir-gider tablosu, taşınmaz malın kullanılacağı faaliyet alanı belirtilerek alınacak uygun kurum görüşü de belgeler arasına eklenecek.

Cemaat vakıfları, taşınmaz mal edinmek için başvurduklarında taşınmaz malın durumuna ilişkin Vakıf Gayrimenkul Ekspertiz Değerlendirme A.Ş., Ziraat Bankası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimarlar Odası’ndan alınmış birden fazla eksper tarafından düzenlenmiş ekspertiz raporunu da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim etmek zorundalar.

Yönetmeliğe göre, vakıfların başvurularının karara bağlanacağı yer Bakanlar Kurulu olacak. Bölge Müdürlüğü’ne gönderilecek olan başvurulardan uygun görülenler Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan taşınmaz malların tescili için de aynı yöntem izlenecek.

Yorumlar kapatıldı.