İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Star: Devlet eliyle Ararat

TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Bilimler Akademisi, Ermeniler’le ilgili Rum yazar Yerasimos’un kitabını bastı. Ermeni soykırımını savunan kitap Ararat filmini aratmıyor…

TÜRKİYE’NİN en önemli kurumlarından TÜBİTAK’a bağlı TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) ile MGK arasında kitap çatışması yaşanıyor. Gerginliğe neden olan TÜBA’nın bastığı ve Ararat filmini aratmadığı iddia edilen ‘Stefanos Yerasimos’ isimli Rum yazarın ‘Birinci Dünya Savaşı ve Ermeniler’ isimli kitabı. Ermeni sorunu üzerine ne tür bir uzmanlığı olduğu bilinmeyen yazarın kitabının önsözünü TÜBA Başkanı Prof. Engin Bermek yazmış. Yalnız Bermek’in önsözde yazdıklarıyla, içeride yazılanlar birbiriyle uyuşmuyor. Bermek, Rum tarihçinin tarafsız olduğunu ve Türk görüşünü savunduğunu anlatıyor. Ama kitaptaki ifadeler önsözle çelişiyor. İşte devlet eliyle Ararat yaratan bazı bölümler:

ERMENİLER AYAKLANMAMIŞ!..

Bugün dünya kamuoyunda, Türkiye herkesin kabul ettiği bir şeyi inkar eder durumdadır. (S. 43)

Türkiye toplumu geçmişi ile barışmalı, tarihinin karanlık sayfalarını hatırlamalıdır. (S. 21)

Ermeniler ayaklanmamıştır. (S. 13)

Teşkilatı Mahsusa’nın kurulması Anadolu’nun gayri Müslimler’den temizlenmesi projesinin başlagıcı olarak gösterilmektedir. (S. 11-12)

Van ayaklanması daha önce planlanmış olan tehcirin bir bahanesi olarak algılanabilir. (S. 15)

Toplu öldürmeler özellikle cephelere yakın yörelerde olmuştur. (S. 17)

KASTEN ÖLDÜRMÜŞÜZ!..

Sonuç itibariyle büyük bir olasılıkla hayatını kaybedenlerin çoğunluğu sıcaktan, soğuktan, açlıktan ve hastalıktan ölmüştür. Ancak bu yan etki ya da beklenmedik bir sonuç olarak görülmemelidir. Milyon aşan kitlenin yollara dökülmesinin böyle bir sonucu vereceği önceden belli idi. (S. 17)

Kitabın bir bölümünde Bosna Hersek olaylarına dikkat çekiyor ve tehciri bununla
kıyaslıyor: Srebrenika’daki katliamı uluslararası ceza mahkemesi soykırım olarak kabul etmiştir. 1915 tehciri bununla karşılaştırılmalıdır. (S. 20)

Osmanlı hükümeti Ermenistan’ın yani 6 vilayetin özerkliğini istemeyerek kabul etmiştir. ( S. 36) – DENİZ GÜÇER ERDEM

Yorumlar kapatıldı.