“Barış için diyalog, dinlerin bir arada yaşamaya katkısı” konulu sempozyum Sivas’ta gerçekleştirildi. Sempozyumda, ‘birlikte yaşama kültürü’nün gelişmesi ve dünya barışının sağlanabilmesi için dinler arasında karşılıklı diyalog ortamının geliştirilmesine vurgu yapıldı.
Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Vatikan’ı temsilen Cizvit Cemaati Başkanı Julien de Pommerol, Süryani Kilisesi’ni temsilen Samuel Akdemir, Fener Rum Patrikhanesi’ni temsilen Konstantin Harisiyadis, Türkiye Hahambaşılığı’nı temsilen Yeuda Adoni, Türkiye Ermeni Patrikliği’ni temsilen Kirkor Damatyan, Hindistan Budizm temsilcisi Swami Samarananda ve çok sayıda bilim adamı katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, teorik olarak her dinin insan hakları, ahlak ve hukukun üstünlüğünü savunduğunu söyledi. Yılmaz, dinlerin özünde yatan hoşgörü fikrini kavrayamamış bazı toplulukların, din farklılıklarını savaş ve huzursuzluk bahanesi olarak göstermeye çalıştığını kaydetti. 11 Eylül terör saldırısının bir dine veya onun mensuplarına mal edilmesi gayretlerinin barış ve huzur ortamının gerçekleşmesine engel olacağına işaret eden Yılmaz şöyle konuştu: “Bugün medeniyetler arası savaş çıkarsa bundan Batı medeniyeti de dahil bütün medeniyetler zarar görür. Günümüzde toplumlar, her zamankinden daha çok bir arada yaşama kültürünün gereklerine önem vermek zorundadır.”
Fener Rum Patrikhanesi temsilcisi Konstantin Harisiyadis, teknolojik gelişmenin zirvede olduğu halde hâlâ arzu edilen barışı sağlamamasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Harisiyadis : “Bilim, her gün yeni kazanımlar elde etmekte, geçmişte hayal bile edilemeyecek başarılarla şaşkınlığa sebebiyet vermektedir. Ancak arzulanan barışın, hâlâ gezegenimizde hakim olamadığını gözlemekteyiz.” ifadesini kullandı.
Hindistan’dan gelen Budizm temsilcisi Swami Samarananda, politikacıların dinler arasındaki birlikteliğin altını çizmek yerine, farklılıklara vurgu yaptığını dile getirdi. Samarananda “Din, politikacılar tarafından ekilen nefret ve korku yerine aşkı, korkusuzluğu ve barışı ikame etmelidir.” dedi.
Türkiye Ermenileri Patriği Kinkor Damatyan ise dünyada çeşitli alanlarda türlü olumsuzluklar yaşandığını bildirerek “Söz konusu olumsuzluklarla mücadele eden iyi insanların unutulmaması gerekir.” diye konuştu.
Sempozyumda ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu bir konser verdi. Uğurlu, Senfoni Türk ve Mukaddes Doğunun Mabetleri isimli eserlerini seslendirdi. Sanatçı konser sonunda tüm din temsilcileriyle birlikte sahneye çıkarak final yaptı.
Muzaffer Tan, Mehmet Kuru / Sivas
Yorumlar kapatıldı.