9 Eylül— İptal başvurusunda; idam cezasını kaldıran, anadilde yayın ve öğrenim hakkı tanıyan, vakıfların hareket alanını genişleten ve yeniden yargılanma hakkını sağlayan maddelerin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istendi.
Meclis’te 3 ağustos tarihinde kabul edilen Avrupa Birliği’ne uyum yasalarına karşı oy veren Milliyetçi Hareket Partisi Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açtı.
Başvurunun ardından iptali istenen maddeler hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Faruk Bal, Avrupa Birliği’ne uyum yasasının 6 maddesinin iptalini istediklerini açıkladı. İptali istenen maddelerden ilki terör suçlarında idam cezasını kaldıran madde.
“ANAYASA’YA AYKIRI”
Ekim 2001 tarihinde Anayasa’da yapılan değişiklikle savaş, yakın savaş ve terör suçları dışında idam cezası verilemeyeği hükmü getirildiğini hatırlatan Bakan Bal, bu nedenle Avrupa Birliği’ne uyum yasasındaki düzenlemenin Anayasa’a aykırı olduğunu savundu.
VAKIFLARLA İLGİLİ MADDEYE İTİRAZ
MHP’nin ikinci itirazı cemaat vakıfları ile ilgili madde oldu. Azınlık vakıflarına hareket serbestisi getiren bu maddenin Medeni Kanun ve Lozan Antlaşması’na aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istendi.
İptalyi istenen 6. ve 7. maddelerde ise yeniden yargılanma hakkı düzenleniyor. Faruk Bal, “İptalini istediğimiz kanunun bu maddelerinde egemenliğin kullanımı olan yargı etkisi dolaylı bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne devredilmekte ve bu suretle bağımsız Türk mahkemelerinin ve Yüksek Mahkeme’nin üzerinde bir yargı mercii şeklinde ortaya çıktığını görmekteyiz” dedi.
ANADİLDE YAYIN KONUSU
Milliyetçi Hareket Partisi, Avrupa Birliği’ne uyum yasasının anadilde yayın ve anadilde öğrenim hakkı sağlayan 8. ve 11. maddelerinin de Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi.
Yorumlar kapatıldı.