Tozlu raflardan gün yüzüne çıkarılan tarihi belge, yoksul bir Ermeni öğrencinin eğitim alabilmesi için Türkler tarafından nasıl desteklendiğini ortaya koydu.
Tarihin tozlu raflarından gün ışığına çıkan bir belge, Türkler’le Ermeniler arasında tarihe dayanan dostluğu gözler önüne serdi. Ülke tarihinde ilk bursun, Ermeni bir öğrenciye verildiği anlaşıldı. Ermeni cemaatinin önde gelen gazetelerinden ‘AGOS’ ‘İlk bursun hikayesi’ başlığıyla duyurduğu haberde, ilginç bir gerçeği açıkladı.
Fakirlik belgesi
Gazete, Sultanahmet’teki Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde sergilenen burs belgesini, Ermeni camiasına duyurdu. 1908 tarihli en eski belgeden bahsedilen haberde, Vahan Efendi’nin Dersaadet Ticaret Mektebi’nde yani günümüzün Ticaret Meslek Lisesi’nde okumak istediği ancak maddi imkanı olmadığı belirtiliyor.
O dönemdeki bürokratik işlemlerin Ermeni ve Türk öğrenciler için aynı şekilde olduğuna dikkat çekilen haberde, ‘Vahal Efendi için öncelikli Rum, Ortadoks ve Ermeni Patrikhaneleri ile Hahambaşılık’tan fakir olduğunu kanıtlayan ‘fakirlik belgesi’ istendi. Bu makamlardan alınan imzalar bir kağıtta toplandı. Ardından İstanbul Valiliği, Vahal Efendi’ye fakirlik belgesi verdi’ deniliyor. Vahal Efendi’ye referansın okulun eski mezunlarından Dr. Krikor Adilyan’ın verdiği kaydedilen haberde, ‘1914 yılında da teknik mektebin eski mezunları olan Haçik ve Kirkor Barsamyan, Vahan Efendi’ye burs verilmesini uygun gördü’ ifadelerine yer veriliyor.
Dostluk istiyoruz
Haberi okuyuculara duruyan ‘AGOS’ Gazetesi’nin editörlerinden Sarkis Seropyan, tarihi belgeyle ilgili şunları söylüyor: ‘Türk-Ermeni düşmanlığını değil, dostluğunu körüklemek istiyoruz. Bu yüzden olumlu gelişmelere gazetemizde yer veriyoruz. Bu çok önemli bir belge. Şimdi Ermeni öğrenci burs alacak olsa önce kendi cemaatinden burs almayı düşünür. O tarihte nasıl olmuş ta devletten burs almış, çok ilginç.’
Yorumlar kapatıldı.