İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: ZAFER BAYRAMI’NDA “MOZAİK” KONSERİ VE “İLAHİ” TARTIŞMA

Yurt genelinde Zafer Bayramı’nın 80. yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlanırken, Efes antik kent tiyatrosunda aynı akşam çok anlamlı bir konser gerçekleşiyordu. Adruşan Hallaçyan yönetimindeki Feriköy Surp Vartanants Ermeni Kilisesi’nin Vartanants Korosu üyeleri, Türk sanat müziği, Rum, Yahudi ve Kürt gruplarının ve senfonik bir orkestranın yanısıra, ünlü Türk pop müzik sanatçısı Sezen Aksu’nun antik kent tiyatrosundaki “Türkiye Şarkıları” konserine katıldılar.

Halkın coşkuyla söylediği zafer marşlarıyla başlayan konserde, bayram ve ülke mozaiği, zafer ve hoşgörü bir arada duygu yüklü bir ortamda kutlandılar. Protokol davetlisi olarak katılan Patrik Mesrob II Hazretleri, konseri Aydın Milletvekili Halit Dikmen, Selçuk Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür ve Feriköy din görevlimiz Peder Hmayag Dunanyan ile birlikte sonuna dek beğeniyle izledi.

Cemaatimizden Patrik Hazretlerine eşlik eden 10 genç ve Majak Turizm’le Selçuk’a giden 40 kişi, bir o kadar da çalışmak ya da yaz tatilini geçirmek için yörede bulunan 40 kadar insanımız konseri baştan sona izlediler.

Bu harika konser öncesinde, Vartanants Korosu üyelerinden çıkan “Sezen Aksu, sahnede Der Voğormya ilahisini söyleyecek” söylentisi, özellikle Ermeniler’in yoğunlukla bulunduğu Kınalıada’da ilginç bir tartışma başlattı. Çoğunluk bu fikri hoş karşılar, hatta sevinirken, bir kısım insanımız ise duanın içeriğini bilmeyen bir sanatçı tarafından, uygun olmayan bir mekanda, ulu orta söylenmesine karşı çıktılar. Patrik Hazretleri, değişik dillerde yazılan bir çok dini eserin değişik ülkelerde sanatçılar tarafından da seslendirildiğini anımsatırken, duyarlılıkların da tamamen göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Bu tartışma, içerdiği din kültürü ve sosyolojik veriler açısından önemsenerek, Lraper Kilise Bülteni’nin anket köşesine taşındı. 6 Eylül 2002 tarihi itibariyle, Internet ortamında ankete katılanların %78’i “Sezen Aksu’nun Efes antik kent tiyatrosunda Der Voğormya ilahisini seslendirmesini nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna olumlu, %22’si ise olumsuz cevap verdi.

Efes’teki muhteşem konser öncesinde, Der Voğormya ilahisi programa dahil edilmedi. 1 Eylül Pazar akşamı Aspendos’ta tekrar edilen konserin, Ankara ve İstanbul’da da yineleneceği basında yer aldı.

Son iki haftanın kilise haberlerini 7 Eylül sabahı güncellenecek olan www.lraper.org sitesinde bulabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.