İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İSRAİL HÜKÜMETİ ERMENİ PATRİĞİN TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu tarafından Ermenilere ait olan arazinin işgaliyle ilgili Kudüs Ermeni Patrikliğinin açıklamasını nihayet dün elde ettik.

İngilizce yazılan açıklama Ermeni Patrikliğinin arazi sorumlusu Bagrat Vartabet Burcekyan imzasını taşıyor. Birkaç sayfalık bu açıklamada sorunun tarihi, işgal edilen arazinin tarifi ve önemi dile getirilmektedir.

Paron Ter adıyla anılan arazi üzerindeki kriz İsrail ordusunun Ermeni Patrikliğini uyarmadan “güvenlik gerekçesiyle” Mayıs 2001 tarihinde işgal etmesiyle başladığı belli olmaktadır. Patrikliğin itirazı üzerine İsrail Savunma Bakanlığı araziyi güvenlik nedeniyle 6 ay işgal altında bulunduracağı konusunda resmi bir emir çıkartır. Bu süre içerisinde İsrail ordusu Kilise ve arazi üzerinde hiçbir saygıda bulunmaz. Dahası, 27 Ağustos 2001 tarihinde İsrail ordusu “Tsahal” Paron Ter duvarını yıkarak zeytin ağaçlarını tanklar altında çiğnedi. Bu konuyla ilgili Patrikliğin her türlü protestosu cevapsız kaldı.

21 Nisan 2002 tarihinde ise “Tsahal” Ermenilere ait bu araziden Gilo yerleşim biriminden Beytüllahim’e doğru yol açtı. Ermeni Patrikliğinin protestoları tekrardan sağırlar duvarına çarptı. Patriklik bu sefer hukuki yollara başvurarak, yolun Paron Ter dışından geçirilmesi talebinde bulundu. İsrail buna da yanıtsız bıraktı.

Yorumlar kapatıldı.