İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azg: KUDÜS ERMENİ PATRİKLİĞİ ULUSLARARASI MAHKEMEYE BAŞVURACAK

Kutsal Eçmiatsin’in yayınladığı bildiride “Kutsal Eçmiatsin, Kudüs’deki Ermeni Patrikliğine ait topraklara karşı İsrail’de yer alan olayları ve sorunla ilgili İsrail mahkemesindeki yargı sürecini yakından takip etmektedir.

Dünya Ermenileri Katolikosu II’nci Garegin, Kudüs Ermeni Patriği Torkom Arkepiskopos Manukyan’dan var olan durum hakkında her gün haber ve enformasyon almakta” olduğu ifade edildi.

Bilindiği gibi İsrail ordusu “Tsahal” tarafından Kudüs’teki Ermeni Patrikliğine ait olan zeytin ağaçlarıyla dolu araziyi İsrail-Filistin arasında duvar örme bahanesiyle işgal etmiş, bunun üzerine Kudüs Ermeni Patrikliği bu durumu İsrail mahkemesine intikal ettirmişti.

Geçen hafta sonunda İsrail Dışişleri Bakanlığı Ermenistan Dışişleri Bakanlığına cevabi mektup yolladı.

Bu zamandan Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan yaptığı açıklamalarda, “Kudüs Patrikliğine ait zeytin ağaçlarıyla dolu arazinin İsrail ordusunca işgali konusunu Ermenistan her türlü diplomatik yolları kullanarak açıklığa kavuşturmaya çalışmaktadır” derken “şu anda İsrail tarafı toprakların gerçek sahibi olan Kudüs Ermeni Patrikliği ile görüşmelerde bulunmaktadır, umarın onlar bir çıkış yolu bulacaklardır” ifadesini kullandı.

Böylece Kudüs’teki Ermeni topraklarının bir bölümüne İsrail devleti el koymuş durumdadır. Eğer Kudüs’te yayınlanmakta olan “Al Ğods” adlı Arap dergisinin 12 Temmuz’daki yayını olmasaydı bizler bu işgali bundan öncesindekilerde olduğu gibi bu tür toprak işgallerini aylar hatta yıllar sonra öğrenebilecektik belkide.

Kudüs Ermeni Patriklerinden Paronter adıyla anılan zeytin ağaçlarıyla dolu araziyi Ermeni Patrikliği 1641 yılında satın aldı. Bağların yanında Patrikliğin yazlığı yer almaktaydı. Tüm arazi 15 hektardır.

İsrail ordusunun bu arazi üzerinde oluşturacağı duvar zigzag şeklinde olacağından bundan böyle bağ olarak kullanılması imkansız hale gelecektir.

Eğer İsrail Yüksek mahkemesi Ermeni karşıtı bir karar alırsa Kudüs Ermeni Patrikliği Uluslararası mahkemelere başvuracak.

Yorumlar kapatıldı.