İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oskanyan: `AZERBAYCAN GÖRÜŞMELERE DEVAM ETMEYE DAHA HAZIR DEĞİL´- Azg

Dağlık Karabağ çatışmasının çözümü süreciyle ilgili son zamanlarda Ermeni ve Azeri tarafından yapılan açıklamaları yorumlaması için “AZG” olarak Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan’a başvurduk.

Sayın Vardan Oskanyan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Çok şey Azerbaycan’ın tutumuna bağlıdır. Haydar Aliyev pek doğru olmayan belgeler ortaya attı. Tüm bunlar bize Azerbaycan’ın görüşmelere devam etmeye daha hazır olmadığını göstermektedir. Özellikle de Paris ilkeleri etrafında. Bizler pekçok kereler Paris ilkelerinin görüşmelerin devamı ayrıca sorunun çözümü için yeterince gerçekçi ve sağlam bir temel olduğunu açıkladık. Şu anda da bizler, görüşmelere devam etme ve ciddi ilerlemelere varma ayrıca sorunun nihai çözüme ulaşmada bu temel üzerinde görüşmelere hazırız.

Barışı koruma açısından ilk etapta ordumuzu güçlendirmenin gerekliliğini her zaman vurguladık, çünkü Azerbaycan sorunu askeri yollarla çözme yolunda umutlar aşılamaya devam etmektedir. Öyle ki, ordumuz Azerbaycan’ın bu amaçlarını engelleyecek ciddi faktördür.

Bizler pekçok kereler ilk saldıran taraf olmayacağımızı açıkladık ki böyle bir sorunumuz bulunmamaktadır. Ve benzer adım atmada herhangi bir çıkarımız bulunmamaktadır. fakat tekrar ediyorum, bugünkü denge durumunu korumak, ayrıca sorunun gelecekteki çözümü açısından ordumuzun kuvvetli olmasının önemi büyüktür.

Öncelikle bir şeyi vurgulamak istiyorum. Paris ilkelerinde Azeri ya da Ermeni varyantları bulunmamaktadır. Paris ilkelerinin bir tek varyantı vardır o da Key West’tir. Key West’te eşbaşkanlar, taraflara görüşmelerin devamına temel oluşturacak bir belge sundu. Burada Paris’te elde edilen anlaşma daha bir vurgulanılıyordu.

Paris ilkelerinin “Ermeni varyantı”nın varlık sorunu ne Minsk grubu eşbaşkanları, ne Ermenistan ne de Azerbaycan yönetimleri tarafından ciddiye alınmadığını sanıyorum. Çünkü tüm taraflarda aynı belge bulunmaktadır. Benzer açıklamaların iç politikada bir takım sorunları halletmek için yapıldığını sanıyoruz.

Ermenistan olarak Dağlık Karabağ’ın kabul etmediği hiçbir belgeyi imzalamayacağımızı bizler pekçok kereler açıkladık.

Geçen on yıllar içerisinde Karabağ’ın daima sürec içerisinde bulunduğu da unutulmamalıdır.

Bunun en büyük şahidi eşbaşkanların bölgeye ziyaretleri sırasında Karabağ’a da uğramalarıdır. Onlar ayrıca Dağlık Karabağ’ın görüşlerini de dinliyor sonuncularla danışmalarda bulunuyor. Öyle ki Dağlık Karabağ bugün çatışmanın çözüm sürecinde bulunmaktadır.

Lilit Grigoryan

Yorumlar kapatıldı.