İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkis’le güneşli, karanlık bir yolculuk

Fransa’daki Ceret Modern Sanat Müzesi, bu yaz çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Yaşamını ve çalışmalarını Paris’te sürdüren sanatçı Sarkis’in imzasını taşıyan ‘Yolculuk, Güneş, Karanlık’ başlıklı sergide önemli bağımsız filmlerden alınan 11 çocuk görüntüsü, modellere giydirilen elbiselerle, müzenin bir dikiş atölyesine çevrilen salonunda sanatseverin huzuruna çıkıyor. Sarkis Zabunyan, bu sergisiyle bir bakıma Walter Benjamin’e de saygı duruşunda bulunuyor.

Sarkis tarafından tasarlanan salonda, Victor Feres’in gerçekleştirdiği 11 ışıltılı giysi, ‘Chang’, ‘Aniki-Bobo’, ‘Almanya Sıfır Yılı’, ‘Aparajito’, ‘Herman Slobbe’, ‘Mouchette’, ‘Stalker’, ‘Yeelen’, ‘Yaaba’, ‘Arkadaşımın Evi Nerede’ ve ‘Bağımsız Bir Hayat’ gibi filmlerden seçilen 11 çocuk görüntüsüne hayat veriyor. Sarkis, sergi için tasarladığı üç metre uzunluğunda büyük fötr kıyafetleri “Bu eserler, geleceğe dair enstalasyon fikirlerinin kostüm şeklini almış habercileri gibiler. Ve tıpkı tek parça anıtlar (monolitler) gibi, salonu hâkimiyet altına alıyorlar” şeklindeki sözleriyle tanımlıyor.

Sergi kapsamında haftada bir defa ise, Ceret’in çocukları kendi giysilerini mankenlerin üstündekilerle değiştirip insanlarla karşılaşmak için sokaklarda geziyor. Çocuklar, söz konusu kıyafetler içinde konuşup, yemek yiyip, sorulara cevap veriyor. Sergide ayrıca Sarkis’in bir dergide tesadüf eseri gördüğü, Afrikalı oldukları aşikâr kişilerin bulunduğu bir fotoğraftan yola çıkarak çektiği iki film de yer alıyor.

Benjamin’e saygılarla

Sergi, yakın geçmişin iz bırakan filozoflarından Walter Benjamin’in 1940 yılındaki trajik ölüm yıldönümünün arifesinde, yani 25 Eylül’de son bulacak. Yıllardan beri onun eserleri üzerinde çalışan Sarkis, o gün çocukları Benjamin’in Port-Bou’daki mezarına davet edecek. Ayrıntılı bilgi için internet adresi: www.musee-ceret.com

Yorumlar kapatıldı.