Haberin tamamı şöyle…
Ermeni Mimarlığını Araştıran kuruluşun Yerevan ofisi sorumlusu Samvel Karapetyan konuyla ilgili yaptığı açıklamada “özellikle Türkiye ne kadar yok edebiliyorsa o kadar yok ediyor. Var olan verilere göre, Türkiye’de 7000 Ermeni Kilisesi kaydedilmiştir. 1974 yılındaki UNESCO verilerine göre ise, 1915 yılından sonra sağlam kalan 913 yapıdan 464’ü tamamen yok edilmiş, 252’si harabeye çevrilmiş, 197’si ciddi bir restorasyona ihtiyaç duymaktadır. Avrupa Konseyi “sözde”(HyeTert) Ermeni Soykırımını kabul ettiği Haziran 1987 tarihindeki kararında ayrıca Türkiye’den Ermeni anıtlarına karşı daha saygılı davranması isteğinin yer aldığını” belirtti.
Samvel Karapetyan’a göre, Ermeni sanat eserleri Azerbaycan’da da büyük bir hızla yokedilmektedir. Nakhiçevan’ın Çuğa şehrinin Khaçkarlarla zengin Ermeni mezarlığının %25’i iki yıl önce Azeri buldozerleriyle toprağa gömüldü. Bu durum İran tarafından gözlenmiş ve anıtların gelecekteki yok edilmesi durdurulmuştur. Genel anlamda, erken Ortaçağ’dan geçen asrın başlarına kadar Azerbaycan’da 1600 Ermeni anıtları bulunmaktadır.
Azeriler 1983 yılında, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nde 4’üncü ve 14’üncü yüzyıllardan kalma Kiliseleri bombalayarak yerle bir etti.
Kuruluşun belirttiğine göre, “Ermeni tarihi anıtlar Gürcistan’da da hiçbir zaman iyi bir şekilde korunmadı”. Sovyet zamanında tek tük gerçekleşen yok etme Sovyet sonrası dönemde “Restorasyon” adı altında 30’dan fazla Ermeni Kilisesi Gürcü Kilisesine dönüştü. Yok edilen Mezar taşları ile Khaçkarların sayısı 300’ü aşmaktadır. Özellikle de Tiflis yakınlarındaki Telet köyünün Surp Gevorg Manastırının “restorasyon”dan sonra Ermeni yazıtları, mezar taşları, çan kulesi, vaftis odası yok edildi.
Kuruluşa göre, komşu ülkelerden sadece İran’da Ermeni anıtları korunmaktadır.
Yorumlar kapatıldı.