İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oskanyan: Diplomatik ilişkiye koşulsuz hazırız -ntvmsnbc

26 Haziran — Ermeni Bakan, Dağlık Karabağ sorununun Ermenistan-Türkiye ilişkilerini rehin aldığını öte yandan Türkiye ile koşulsuz diplomatik ilişkiye hazır olduklarını yineledi. Ermeni Bakan “Ancak, bu Ermenistan’ın ulusal anılarını reddetmek istediği anlamına gelmez” dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın düzenlediği toplantıda Ermenistan-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Oskanyan konuşmasına, Milli Takımın dünya kupasındaki başarısından dolayı Türkiye’yi kutlayarak başladı.

Türkiye ve Ermenistan’ın komşu olduğunu kaydeden Oskanyan, diplomatik ilişkiye hazır olduklarını söyledi.

Oskanyan, “Açık kanallar ve diyaloğun olmadığı yerde eski hayaletler herkesin dolabında hareket etmeye devam eder. Diyaloğa başlamadan onların gitmesini beklemek sonsuza kadar beklemek anlamına gelir. Bu aynı zamanda eski hayaletlerin gitmesini istemediğimiz anlamına da gelir. Eğer istiyorsak, o zaman bizim soluduğumuz havayı zehirleyen şeytana birlikte saldırmalı, onun mirasını birlikte aşmalıyız.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Bu amaçla Ermenistan’ın Türkiye’yle önkoşulsuz tam diplomatık ilişkiyi savunduğunu belirten Oskanyan şunları ekledi:

“Bu, Ermenistan’ın ulusal hafızasını terketmeye ya da kendisine acı çektiren tarihi haksızlığı unutmayı istediği anlamına gelmez. Türkiye’de soykırımla ilgili olarak katı yaklaşımların dışında, daha esnek ve farklı tartışmaların olduğunu görmekten mutluyuz. Anılar inkar yoluyla iyileşmez. İki ülke arasındaki açık ilişkiler, karşılıklı güvenin gelişmesine katkıda bulunur.”

Türkiye’nin Ermenistan’la açık ilişkiye karşı çıkmasının aslında tarihi sorunlardan kaynaklanmadığını savunan Ermeni Bakan, şunları kaydetti:

“Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri, Ermenistan’ın Azerbaycan’la sorunlar rehin almış bulunuyor. Azerbaycan, Türkiye’yi Ermenistan’ı bloke etme ye ikna etti. Böylece Ermenistan ekonomisinin çökeceği, Karabağ konusunda taviz vermeye zorlanacağı varsayıldı. Ama, Ermenistan ekonomisi çökmedi.”

Yorumlar kapatıldı.