İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜRKİYE CAVAKHK´TA YENİ BİR SINIR KAPISI AÇIYOR

“Turkish Daily News” gazetesinin yorumcusu Hasan Kanpolat, Türkiye’nin, Ermenistan sınırına yakın Gürcistan’ın Cavakhk bölgesinde yeni bir sınır kapısı açmayı düşündüğünü yazdı.

Aktaş adıyla anılan sınır kapısı Cavakhk’ı Türkiye’nin Ardahan ilçesiyle birleştirecek.

Türk yorumcu şunları dedi. “Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan üçlü işbirliğinden dışarıda kalmasının Ermenistan’ı düşündürmediğini söylemek zordur. Ermeni lobisinin Ermenistan’a ambargoyu kaldırması yönündeki Türkiye’ye baskısı, Ankara’nın Ermenistan’ın Kuzey sınırına tam komşu yerde sınır kapısı açmasına sebep oldu”.

Yorumcuya göre, “Cavakhk nüfusunun %91.3’ünü oluşturan Ermeni’ler kültürel ve politik otonomluk için mücadele etmektedir”. “Turkish Daily News” gazetesi ise “Ermeni’ler bölge yasalarını denetliyor. Aktaş sınır kapısı Cavakhk Ermeni’lerine daha iyi bir ekonomik durum sağlar. Fakat Dağlık Karabağ’da olduğu gibi, bağımsızlık isteklerini körükler” şeklinde önsezide bulundu.

Yorumcuya göre, Cavakhk birkaç açılardan Ankara’nın çıkarı için stratejik önemi bulunmaktadır. Özellikle, Avrasya ticaret koridoru, proje düzeyinde olan Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı bu bölgeden geçmektedir. Meskhet’li Türkler de bu bölgeye yerleştirilecek.

Yorumlar kapatıldı.