İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım koca bir yalan

Fransa’da bu hafta sonu yapılacak seçimler öncesinde verilen siyasi demeçlerin en ilginci, Strasbourg merkezden seçimlere katılan ve Fransa Aile Yardım Kasası’nın Genel Müdürlüğünü yapan Jean-Paul Probst’tan geldi. Probst, Ermeni soykırımı iddialarını ‘‘kocaman bir yalan’’ olarak niteledi ve ‘‘Fransa ne hakla bu olayda taraf oluyor anlamıyorum’’ şeklinde konuştu.

Probst Hürriyet’e verdiği demeçte, ‘‘Tarihin yanlış yorumlanması, insanların yanlış bilgilendirilmesi, halkları birbirine düşürüyor ve toplumları birbirine düşman ediyor’ dedi. Fransız politikacı, Ermenilerin ayaklanmasının, zamanın Batılı güçleri tarafından kışkırtıldığını, bunun da tarihçiler tarafından çok iyi bilindiğini belirterek şöyle konuştu: ‘Amaç Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalamak ve bölmekti. Bu ayaklanmaya Osmanlı İmparatorluğu’nun verdiği cevap ise, saldırıya uğramış bir İmparatorluğun vermesi gereken cevaptan başka bir şey değildi. Fransa’nın ne hakla bu olaya taraf olduğunu anlamakta zorluk çekiyorum.’’

TÜRKİYE MİSYONU

Fransız politikacı, Fransa Parlamentosu’na adım attığında ‘‘tarihi gerçekleri ortaya çıkarmak için’’ çaba göstereceğini belirtti ve özellikle Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye ulaşması için mücadele vereceğini kaydetti.

Probst, içeride de Fransa’da yaşayan Türk kökenlilerin sorunlarına çözüm getirmenin yollarını arayacağını belirterek Fransa’da ve özellikle Strasbourg’un bulunduğu Alsace bölgesinde yaşayan Türklere övgüler yağdırdı. Türklerin girişimci, işlerine bağlı ve çalışkan insanlar olduğunu belirten Probst, insanlarımızın bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunduklarını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.