İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Türkiye, Ermeni ve Azerileri buluşturuyor

Kafkaslarda istikrar isteyen Türkiye, Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantıları çerçevesinde Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarını bir araya getiriyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in liderliğinde yapılacak üçlü zirve 25 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, NATO toplantılarında bir araya geldiği Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile şimdi de Karabağ sorununu masaya yatırıyor. Bu amaçla üç ülkenin dışişleri bakanları 25 Haziran’da İstanbul’da buluşacak. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ)’nin 10’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul’da yapılacak toplantı sırasında bir araya gelecek olan üç bakan, ilk kez Karabağ sorununu masaya yatıracak. Dışişleri kaynakları, görüşmenin KEİ toplantıları bünyesinde yapılacağını belirtti.

25 Haziran’da yapılacak toplantıyı Zaman’a değerlendiren Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Mehmed Nevruzoğlu, Türk tarafının adil ve barışçıl bir çözüm için elinden geleni yaptığını, üç ülke dışişleri bakanının bir araya gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. 9 yıl önce Ermenistan’ın Karabağ’ı işgal ettiğini ve bugün 1 milyona yakın Azeri’nin halen çadırlarda göçmen olarak yaşadığını hatırlatan Nevruzoğlu, Azerbaycan’ın çözüm için elinden geleni yaptığını ve bölgede yaşayan Ermenilere özerklik tanımaya hazır olduklarını ifade etti.

Şu an Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermeniler tarafından işgal altında olduğunu vurgulayan Büyükelçi Mehmed Nevruzoğlu, ‘Azeri tarafı sorunu barış yoluyla çözmeye ve Ermeni halka özerklik tanımaya hazır. Ermenistan işgal nedeniyle hem büyük projelerden dışlanıyor hem de ekonomik işbirliğinden soyutlanıyor. Ekonomisi büyük zarar gördü, çünkü 2 milyona yakın Ermeni ülkesini terk etti. Ermenistan kendine ve bölgeye verdiği zararı görüp Azeri topraklarından çıkması durumunda barış sağlanır.’ diye konuştu. Büyükelçi Mehmed Nevruzoğlu, 25 Haziran’daki toplantıdan ümitli olduklarını da kaydetti.

Ermenistan, bölgede kalıcı bir barış sağlanmasının zorunlu olduğunu dile getiriyor. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Azerbaycan ile yaşadıkları Karabağ sorunu nedeniyle batıdaki komşuları Türkiye tarafından bloke edildiklerini savunmuştu. Ermenistan, bütün tarafların tam olarak anlaşamayacağı bir sonuç ortaya konulmadan kağıt üzerine imza atılmaması ve barış için yürütülecek tüm çalışma sürecinin taraflarca total bir sorgulamadan geçirildikten sonra kararlaştırılması fikrini savunuyor. Erivan yönetimi, gerekli görüldüğü takdirde, sorunun çözümü için Yukarı Karabağ’daki Ermenilerin de katıldığı bir referandumun yapılabileceği tezini dile getirmişti.

Gülten Sarı / Ankara

Yorumlar kapatıldı.