İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Ararat´ Cannes´da `görücü´ye çıktı

Atom Egoyan’ın Ermeni soykırımı iddialarını konu alan ‘Ararat’ adlı filmi, ilk kez 55. Cannes Film Festivali’nde bu sabah gazetecilere gösterildi.

Kanada’da çekilen ve Arsine Khanjian, Ermeni asıllı ünlü Fransız müzisyen Charles Aznavour, Simon Abkarian, David Alpay, Brent Carver, Eric Bogosian, Elias Koteas’ın rol aldığı filmi yönetmeni Egoyan ile oyuncuları ve yapımcıları, festival merkezinde basın toplantısı yaptı. Filminin evrensel olduğunu öne süren Egoyan, bir soru üzerine, ‘doğası itibarıyla karşılaşacağı baskılardan etkilenmemesi için, filmin Cannes Festivali’nde yarışmasını istemediğini’ söyledi. Egoyan, ‘bu filmin kendisi için meydan okuma ve iç hesaplaşma anlamına geldiğini’ vurguladı.
Filmin oyuncuları ve yönetmen, bir Türk gazetecinin sorusu üzerine, ‘Ararat’ın Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceği yolundaki görüşlere katılmadıklarını’ söyledi.

Bir gazetecinin, Egoyan’ın, Ermenilerin Yukarı Karabağ’daki üzerine, basın toplantısına katılanlar, sert tepki göstererek, ‘filmin siyasi polemik konusu yapılmak istendiğini’ ileri sürdü.
Egoyan’ın filmi, Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı kategoride gösterilecek.

İZLEYENLER NE DEDİ?

İstanbul’da yayınlanan Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink, ‘Ararat’ın, Türk-Ermeni ilişkilerine katkıda bulunacak bir film olmadığını söyledi. Dink, şiddet içeren bazı sahnelerin gereksiz olduğunu ve filme hiçbir katkıda bulunmadığını belirtti.

Dink, filmi görmeden önce ‘Ararat’ın Türkiye’de gösterilmesinden yana olduğunu belirtti, ancak bu haliyle filmin gösterileceğini tahmin etmediğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesinin film eleştirmenlerinden Vecdi Sayar da “Atom Egoyan, sinema dünyası zengin bir yönetmen. Ancak zenginliklerini bu filme yansıtamamış” diye konuştu.
Sinema eleştirmenlerinden Atilla Dorsay da ‘Ararat”ın içerdiği sahneler itibarıyla büyük tepki çekmeye aday bir film olduğunu belirtti.

Yorumlar kapatıldı.