Atilla Dorsay’in yorumu şöyle…
‘Atom Egoyan çok iyi dostum olduğundan, Ermeni sorunu konusunda ondan içerikli bir film beklememe karşın, Ararat’ta aradıklarımı hiç bulamadım. Hatta tam tersine şoke oldum. Çünkü filmde, Ermeni kıyımı verilirken vahşet içeren sahnelere başvurulmuş. Ermenilerin süngülerle ve kamalarla öldürülmesi, hatta diri diri yakılması, kadınların ırzına geçilmesi gibi sahneler, umulan Türk-Ermeni dostluğuna nasıl hizmet eder, anlamak imkánsız. Sonuç olarak Atom Egoyan, Kanada’daki kendi cemaatine olan vaatlerini yerine getirmiş. Ama halkların kardeşliğine ve barışa olan görevini ihmal etmiş.’ Cumhuriyet gazetesinin film eleştirmenlerinden Vecdi Sayar da, Ararat’la ilgili olarak şöyle dedi:
‘Egoyan sevdiğim bir sinemacı ama bu kez beni şaşırttı. Soru sormak yerine klişelere başvuracağını doğrusu ummazdım. Ermeni-Türk dostluğu adına olduğu kadar, Egoyan’ın sineması adına da böyle bir film yaptığı için üzüldüm.’
İnanılmaz şiddet sahneleri var
ATOM Egoyan’ın Ararat filmi, içli bir Ermeni müziği eşliğinde Ağrı Dağı (Ararat) görüntüleriyle başlıyor. Ardından sözde Ermeni soykırımıyla ilgili kitabı film yapmak için Amerika’ya giden Charles Aznavour’la hikáye başlıyor. 1915 yılında Van’da bulunan bir Amerikalı tarafından yazılan bu kitap katliamı anlatıyor.
Filmde şiddet içeren birçok sahne bulunuyor. Türk askerleri Ermeni köylerine girerek kadınlara tecavüz ediyor, genç kızları soyarak dans ettirdikten sonra üzerlerine benzin döküp yakıyor.
Kanada’da çekilen filmde, Egoyan’ın eşi Arsine Hancıyan, Ermeni asıllı ünlü Fransız müzisyen Charles Aznavour, Simon Abkaryan, David Alpay, Brent Carver, Eric Bogosyan, Elias Koteas rol alıyor.
Yorumlar kapatıldı.