Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye Dışişleri Bakanları’nın ilk görüşmesi 14 Mayıs’ta İzlanda’nın başkenti Reykavik’te gerçekleşecek.
Vardan Oskanyan-İsmail Cem-Vilayet Guliyev görüşmesi Nato ve “Barış İçin İşbirliği” programına üye devletlerin Dışişleri Bakanları’nın iki günlük oturumları çerçevesinde gerçekleşecek.
Türkiye Dışişleri Bakanı Cem 10 Nisan’da yaptığı bir açıklamada, Ankara’nın üçlü görüşmeler çerçevesinde Yerevan ve Bakü ile birlikte Kafkasya bölgesindeki sorunları görüşmeye hazır olduğunu duyurmuştu. Bundan bir süre önce Şubat 2001 tarihinde Kafkasya bölgesinin İstikrar sorunlarına adanmış İstanbul’daki Uluslararası Konferansta Cem, benzer görüşlerini dile getirmişti. Reykavik görüşmelerinin Türkiye’nin girişimi olduğunu saymaktayız.
Bakü’de yayınlanan “525’inci gazete” dünkü yazısında konuyla ilgili şunları söylemektedir: “Türk ve Azeri diplomatik kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, bu gibi bir girişim Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nca bu zamana kadar reddedilmekteydi. Bu nedenle üç Bakanlar, bölgesel sorunlar ile Karabağ çatışmasının düzenlenmesi doğrultularını bu zamana kadar tartışamamışlardır”.
Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerini önkoşula bağladığından, üçlü görüşmelerin sonuçlarını daha başlamadan şüphe altına sokmaktadır.
29 Nisan-1 Mayıs Trabzon şehrinde gerçekleşen “Kafkas” zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer “Ermeni güçleri Azerbaycan’dan çıkmadığı sürece Türkiye sınırları açmayacak ve Ermenistan ile işbirliğinde bulunmayacak” sözlerini bir kez daha tekrarladı. Türkiye İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen’de aşağı-yukarı aynı şeyleri tekrarladı.
Resmi Yerevan, Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan’ın ağzından pekçok kereler Karabağ çatışmasının çözümünde Türkiye’nin oynayabileceği olumlu rolü önemsediğini ifade etmişti.
Oskanyan-Cem-Guliyev üçlü görüşmelerini takip eden Azeri ve Türk taraflarının açıklamaları pek umut verici bulunmamaktadır.
Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, beklenen Dışişleri Bakanlarının görüşmeleri hakkında yaptığı açıklamada, Azeri tarafının; bölgesel barış, istikrar ve özellikle de Karabağ’da adil çözüm, işgal altındaki %20 Azeri topraklarının kurtarılması, 1 milyondan fazla savaş kaçkınlarının evlerine dönmesi sorunlarında olumlu gelişmeler beklediğini vurguladı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı V. Guliyev üç devletinin ilişkilerini eleştirerek şöyle dedi “Bu gibi bir formül ilk defa gerçekleşeceğinden ben herhangi bir sonuç beklemiyorum”.
Tatul Hakobyan
Yorumlar kapatıldı.