Türkiye Ermeni Patriği Mesrob II Hazretleri, Marmara Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın İstanbul Dedeman Oteli’nde gerçekleştirdiği XVII. Dönem 4. Oturumuna (19 Nisan 2002 Cuma günü) konuşmacı olarak katıldı.
Basının büyük ilgi gösterdiği ve başkanlığını A.Ü. S.B.F. öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Köni’nin yaptığı Oturumda Vakıf Başkanı Dr. Akkan Suver ve Vakıf üyeleri dışında Dışişleri Bakanlığı İstihbarat Büro Başkanı Büyükelçi Cenk Duatepe, Devlet Arşivler Genel Müdürü, Emekli Büyükelçi ve Valiler ile akademisyenlerden oluşan geniş bir dinleyici kitlesi hazır bulundu.
Konuşmasına 4. yüzyıldan başlayarak İstanbul Ermenileri hakkında kısa bilgiler aktararak başlayan Patrik Hazretleri, Osmanlı dönemi Patriklik ve cemaat hayatını aktaran kaynakların geniş bir değerlendirmesini yaptı. Patrik Hazretleri konuşmasında devamen şunları söyledi;
” 1916’da Sultan 5. Mehmet Reşat döneminde İstanbul Patrikliği’nin, Sis ve Akğtamar Katolikoslukları ve Kudüs Patrikliği ile birleştirilmesine ve merkezin Kudüs’e taşınmasına karar verilmişti. Patriklik arşivleri de bu dönemde Kudüs Patrikliği arşivine katılmıştır. Bugün yangınlardan kurtulmuş İstanbul Patrikliği arşivlerinin büyük kısmı Kudüs’te, diğer bazı belgeler ise Paris’teki Bibliothèque Nationale’dedir. İstanbul’daki Patrikhane arşivlerinde Cumhuriyet dönemi belgeleri ile 1860’lı yıllardan itibaren tüm dini törenler, vaftiz, nikah ve cenaze törenlerinin muntazam kayıtları bulunmaktadır.”
Patrik Hazretleri, ayrıca 1847-1916 yılları arası faaliyet göstermiş olan Osmanlı Ermeni Cemaati Meclisi’nin oturum tutanakları ile dönemin Patrikleri I.Mağakya Ormanyan ve I.Zaven’in hatıralarının Türkçe’ye ve İngilizce’ye kazandırılmasının dönemin olaylarını bir de Türkiye Ermenileri gözünden anlamak açısından önemine dikkat çekti.
Yorumlar kapatıldı.