İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sezer: Soykırım iddiaları sağduyudan yoksun

Kongreye yazılı bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Sezer, sağduyudan yoksun siyasal oyunların, hedeflediği hiçbir sonuca ulaşamayacağının bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in himayesinde Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nce düzenlenen, Ermeni Araştırmaları Türkiye Kongresi, Ermeni sorunu ve Ermenistan alanlarında çalışan yüzü aşkın Türk bilimadamı ve yazarı ilk kez biraraya getirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, 2 gün sürecek Kongre’ye gönderdiği mesajda, 1. Dünya Savaşı sırasında meydana gelen kimi üzücü olayların çarpıtılarak, Türkiye ve Türk tarihinin sözde soykırım suçuyla karalanmak istendiğini kaydetti.

Sezer, mesajında şöyle dedi:

“Tarihsel gerçekleri bilmeyen kimi yabancı parlamenterler, salt oy kaygısıyla kendi parlamentolarına bir başka ülkenin tarihi hakkında gerçek dışı kararlar aldırmaya çalışmakta ve bunda zaman zaman başarılı da olabilmektedir. Ancak Ermenistan’la ilişkilerimizin geleceği yönünden hiçbir olumlu katkısı bulunmayan, tersine olumsuz etkileri kuşku götürmez nitelikteki, sağ duyudan yoksun bu siyasal oyunların hedeflediği hiçbir sonuca ulaşamayacağı bilinmelidir.”

“TÜRK ARŞİVLERİNDEN YARARLANIN”

Soykırım savlarına en iyi yanıtın bilimsel çalışmalarla verileceğini belirten Sezer, tüm bilim adamlarını Türkiye’nin arşivlerinden yararlanmaya çağırdı.

ECEVİT’İN MESAJI

Başbakan Ecevit de Kongre’ye gönderdiği mesajında; Ermeniler tarafından yürütülen, Türkiye ve tarihini karalamayı amaçlayan, hiçbir tarihi gerçeğe dayanmayan Ermeni Soykırım iddialarına en iyi yanıtın bağımsız çalışmalar yapan tarihçiler tarafından verileceğini belirtti.

Ecevit, mesajında şunları kaydetti: “Tarihi konular, tarihçiler tarafından tartışılmalı ve incelenmelidir. Bazı ülke parlamentolarında Ermeni diasporasının oy gücüne yönelik olarak sürdürülen Türkiye karşıtı etkinlikler, her şeyden önce tarihe ve tarihçilere saygısızlıktır.”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz da gönderdiği mesajda, kongrenin Türkiye’ye dönük isnatlara iyi bir cevap olacağını belirtti.

“BUMERANG GİBİ”

Kongrenin açılışına katılan Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de, Türkiye’nin bazı müttefiklerinin ve komşularının üzerlerine düşen tarihi ve siyasi sorumlulukları yerine getirmekten kaçındıklarını söyledi. Bir uyarıda da bulunan Gürel, “Halklar arasındaki nefreti beslemek ve sonucunda ortaya çıkacak olan çatışmalardan yarar ummak son derece tehlikeli bir stratejidir ve bu strateji bir bumeranga benzetilebilir. Bu tehlikeli silah an gelir sahibini de vurur” diye konuştu.

KONGRE PROGRAMI

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü tarafından Milli Kütüphane’de düzenlenen konferans, üç ayrı salonda yapılacak oturumlarla iki gün sürecek. Kongreye katılan bilim adamları ve yazarlar, kongre boyunca Ermeniler ve Ermeni sorununu tarihsel, hukuksal, dinsel, kültürel açılardan ve uluslararası ilişkiler, psikoloji ve terörizm bakımından değerlendirecek.

Yorumlar kapatıldı.