İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Kongresi’nde “soykırım” sıkıntısı

ntvmsnbc’nin haberine göre Başbakan Ecevit’in İsrail’e yönelttiği soykırım sözünün ardından yaptığı açıklamalar, Amerikan Kongresi’nde Türkiye’ye yakın olarak bilinen grupları tatmin etmedi.


17 Nisan — Kongre dışındaki Musevî grupları, açıklamaları önemli ölçüde yeterli bulurken, Türkiye’ye yakın Kongre üyeleri, Ecevit’in soykırım sözünü geri almasını istiyor.

Başbakan Ecevit’in İsrail’e karşı dile getirdiği “soykırım” sözünün rahatsızlığı, bu defa Amerikan Kongresi’nde sürüyor. Ecevit, sözüne açıklık getirmek üzere şimdiye kadar birkaç açıklama yaptı, bunlardan sonuncusu da Washington’da yayınlandı.

Ecevit, bu açıklamalarında, Ortadoğu çatışmasında taraflardan sadece birine yüklenmek istemediğini ve yanlış anlamaya yol açtığını savunduğu soykırım sözcüğünü kullanmaktan üzüntü duyduğunu dile getirdi.

KONGRE YETERLİ BULMADI

Bu açıklamalar da, Washington’daki kongre dışı Musevî gruplarınca önemli ölçüde yeterli görüldü. Ancak Amerikan Kongresi, Ortadoğu çatışmasında İsrail’e verdiği tam destekle tanınıyor. Ve Kongre’de genel olarak Türkiye’ye destek veren üyeler, Ecevit’in son açıklamalarından tatmin olmadı.

SÖZÜN GERİ ALMASI İSTENDİ

Kongre kaynakları, NTV’ye açıklamalarında, Ecevit’in üzüntü belirtmesinin yetersiz olduğunu ve Başbakan’ın soykırım sözcüğünü tamamen geri almasının Kongre’deki birçok milletvekilince istendiğini belirttiler. Kaynaklar, bu gerçekleşmedikçe, Kongre’de Türkiye’ye geleneksel destek veren üyelerin, sözde Ermeni soykırımı meselesi dahil, bu desteği sürdürmelerinin zor olacağına işaret ettiler.

Soykırım sözcüğünün Filistin tarafınca bile kullanılmadığını belirten kongre kaynakları, Ecevit’in bu sözü geri almasının, Türkiye’nin ABD’deki çıkarları açısından yararlı olacağını söylediler.

Yorumlar kapatıldı.