Azg’ın haberi şu şekilde
Hakob Çakıryan
Konuyla ilgili Sempozyum’un 7-10 Mart günlerinde, kapalı kapılar ardında gerçekleştirildiğini hatırlatma olarak belirtelim.
Bu Sempozyuma Ermenistan’dan ne bir bilim adamı ne de bir gazeteci davet edilmedi. Dahası, Sempozyumu düzenleyenler bilinçli bir şekilde bu durumu es geçerken, katılımcılar ise oturum sonunda faaliyetlerin Ermenistan ve Türkiye Üniversitelerinin ortak girişimleriyle Yerevan ve İstanbul’da gerçekleştirilmesi kararı aldı.
“AGOS” 15 Mart’taki sayısında kararı duyururken, Sempozyumun yüksek düzeyde geçtiğini, üç günlük oturumlarda kaliteli diyalog gerçekleştiğini, Türk ve Diasporalı Ermeni bilimadamları arasında dostluğun geliştiğini bunun da ayrıca Seminer üzerinde “Soykırım” anlayışına kendi damgasını vurduğunu belirtti.
Raporlara gelince, “AGOS” bunları aşamalı olarak yayınlamaya çalışacak. “AGOS” belirtilen sayısında, Aida Erbal adlı muhabiri ayrıca “Ermeni-Türk Uzlaşma Komisyonu”na da değinmektedir. Muhabirin New York’tan belirttiğine göre, Komisyon çalışmalarına tekrardan başlamasına rağmen konuyla ilgili resmi açıklama daha yapılmış değil. Fakat, Michigan Üniversitesinde düzenlenen Sempozyumda bu sorun da tartışılmış ve faaliyetlere devam edilme kararı alınmıştır.
Erbal’ın edindiği bilgilere göre, büyük bölümü eski üyelerden oluşan Komisyon yeni üyelerle takviye edilecek. Komisyonun “Ermeni-Türk Kontak Grubu”, “Danışma Grubu” ya da “Diyalog Grubu” olarak ismini değiştirmesi de öngörülmektedir.
Komisyon üyeleri 1-2 Nisan’da New York’ta görüşmektedirler. Onlar, görüşmeler hakkında basına açıklamada bulunmama kararını önceden almışlardı.
Komisyonun tekrardan faaliyete geçirilmesinin Ermenistan’ı es geçerek ve kapalı kapılar ardında alınan kararlarla gerçekleştirilmesi tarihin yargısından kurtulamayacaktır. Komisyon üyeleri ne kadar da yenilense ilkeleri aynı kalmaktadır.
Yorumlar kapatıldı.