İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar Kilisesi yıkılıyor

Akdamar Kilisesi’nin güney doğusunda 1293 tarihinde bağımsız olarak yapılan Saint Stephones Şapeli’nin ibadet yeri olarak kullanılan ve günümüze ulaşan Doğu Apsisi, bu yılki yağışlarla birlikte yıkıldı.

Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası’ndaki tarihi Akdamar Kilisesi’nin bakımsızlık nedeniyle acilen restore edilmesi gerektiği, kilisenin bitişiğindeki ek bölümün ise yağışlardan dolayı yıkıldığı bildirildi.

Akdamar Adası’nda 915-921 yılları arasında Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından yaptırılan ve bir benzerinin yapılmaması için mimarının kollarının kesildiği rivayet edilen Akdamar Kilisesi’nde bugüne kadar herhangi bir restore çalışmasının yapılmadığı belirtildi. Kilisenin iç cephe duvarlarındaki boya ile yapılmış çeşitli resimler, İsa’nın çarmıha gerilmesi ve Havariler’in figürleri ile her cephede bulunan bir İncil yazarının kabartmaları, büyük ölçüde meydana gelen kırılmalar nedeniyle fark edilemiyor.

Van Kültür Müdürü Bilal Sönmez, Akdamar Kilisesi’nin restore edilmesi için her yıl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na teklif sunduklarını, henüz olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi. Sönmez, kilisenin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bunun için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararının gerekli olduğunu kaydetti. Sönmez, Van’da birçok tarihi yapının çok acilen bakım ve onarıma ihtiyacı bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu yapılar için sunulan tekliflerden de olumlu bir yanıt almış değiliz” dedi.

Akdamar Kilisesi’nin güney doğusunda 1293 tarihinde bağımsız olarak yapılan Saint Stephones Şapeli’nin ibadet yeri olarak kullanılan ve günümüze ulaşan Doğu Apsisi, bu yılki yağışlarla birlikte yıkıldı. Söz konusu bölümün yıkılması ile biriken taş yığınları ise kilise çevresinde çirkin görüntü oluşturdu.

Yorumlar kapatıldı.