PATRIK HAZRETLERI 1. ORDU KOMUTANINI ZIYARET ETTI
ISTANBUL, 26 Mart 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
Turkiye Ermenileri Patrigi Mesrob II Hazretleri, 25 Mart Pazartesi gunu saat 14.00’te, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Cetin Dogan’i Selimiye kislasindaki makaminda ziyaret etti. Patrik Hazretleri, yedi ay once goreve baslayan komutani, yeni gorevinden dolayi kutladi ve basarilar diledi. Patrik Hazretleri, 1. Ordu komutanina Fatih Sultan Mehmet ile ilk Istanbul Ermeni Patrigi 1. Hovagim’in birlikte tasvir edildigi tarihi bir Osmanli minyaturunun plaketini hediye etti. Orgeneral Dogan ise Patrik Hazretlerine, ziyaretin anisina Komutanlik’in forsunu tasiyan gumus bir tabak, heyette bulunanlara ise gunun anisina Florence Nightingale’in resmini tasiyan birer bardak hediye etti.
Orgeneral Dogan, dinlerarasi diyalogun onemine deginerek, medeniyetin en onemli gostergesinin hosgoru oldugunu, bagnazligin ve tutuculugun degisimi kabul etmemesi nedeniyle cagdaslikla bagdasmadigini soyledi. Osmanlinin hicbir zaman seriati uygulamadigini, sadece bir defa “recm” cezasinin verildigini, hicbir zaman kol bacak kesilmedigini soyledi. Seriatciligin bugun de kabul edilemez oldugu dusuncesini belirtti. Musluman yazarlardan mutasavviflara daha yakin hissetigini soyleyen Patrik Hazretleri de, fanatik gruplarin batida Islam’in imajina zarar verdigini, benzer bir yapinin bazi Hristiyan misyonerlerinde oldugunu, militan misyonerlerin toplumdan tepki gordugunu ve maalesef bu tepkilerin butun Hristiyanlar’a yansidigini soyledi.
Patrik Hazretleri ve beraberindekiler, Orgeneral Dogan’dan ayrildiktan sonra karargahin bazı bolumlerini gezdiler. Seref salonu, Muze bolumu Ve Florence Nightingale’in yasadigi ve calistigi bolumler gezildi.
Patrik Hazretlerine bu ziyaretinde, yardimcisi Peder Drtad Uzunyan ile Patriklik danismanlarindan Luiz Bakar ve Murat Bebiroğlu refakat ettiler.
Selimiye Kislasi’nin kisa tarihcesi
Kislanin ilk tesisi XVIII. yy. ilk yarisina dek uzanir. Sultan III. Ahmet tarafindan tesis cabalari, Patrona Halil ayaklanmasi (1730) ile son bulur. Uskudar veya Kavak Sarayi’nin yerine, Sultan III. Selim Nizam-i Cedid Ordusu
icin bir kisla insa ettirir. 1794-1799 yillari arasinda gerceklesen ilk insa Mimar Krikor Amira Balyan’in (1767-1831) eseridir.
1800’de (H. 1215) baslanan insa sirasinda, kisla bodrum ve zemin katlari tas, ust bolumler ise ahsap olarak yapilir.
1807 tarihinde Nizam-i Cedid’in kaldirilmasina neden olan ve Alemdar Mustafa Pasa’nin ölümüyle sonuclanan ve tarihe “Kabakci Mustafa Ayaklanmasi” olarak gecen yeniceri ayaklanmasi sirasinda Selimiye Kislasi da yanar.
1825-1827 doneminde Selimiye Kislasi’nin yeniden insaasina baslanir. Bu donemde, hassa basmimari Abdulhalim Efendi’nin onarim kesfi hazirladigi bilinmektedir. Sultan II. Mahmut emriyle, bu insanin yine Krikor Amira Balyan ile Resimcibasi Haci Mgrdic Kalfa Carkyan tarafindan tasarlandigi bilinmektedir. Bu insa sirasinda bina tumuyle kargire cevrilir, 1828’de ise Marmaraya bakan cephesi tamamlanir. 1 Subat 1829’da torenle acilan kislaya
“Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kislasi” adi verilir. Sultan Abdülmecid döneminde de (1839-1861) önemli yenilemeler ve eklemeler yapilan kisla binasi son seklini alir.
Yorumlar kapatıldı.