İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Dzaghgazart

DZAGHGAZART: KRISDOS’UN KUDUS’E GIRISININ ANISI KUTLANDI

ISTANBUL, 25 Mart 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
24 Mart Pazar gunu Turkiye’de din gorevlisi bulunan tum Ermeni kiliselerinde, Krisdos’un Kudus’e Gorkemle Girisinin anisi geleneksel torenlerle kutlandi.

Urdun Nehri’ndeki vaftizinden uc yil sonra, Musevilerin Pesah (Paskalya) bayramindan hemen onceki pazar gunu, Krisdos, bir Sipanin uzerine binerek Zeytinlik Dagi’dan yola cikarak Kudus’e girmis, ellerinde hurma ve zeytin agaci dallari bulunan ve “Ovsanna, Hosanna, Alleluia” nidalariyla haykiran cocuklarin, yaslilarin ve buyuk bir halk kitlesinin coskulu sevgi gosterileriyle karsilanmisti. (Mat. 21:1-11; Mar. 11:1-11; Luk.19:28-40; Yuh. 12:12-19).

Ayni cosku, Krisdos’a ayni baglilik ve sevgi gosterileri her yil kiliselerimizdeki torenlerde yasaniyor, torenlerden yuvalarina donen kilise uyeleri araciligiyla dalga dalga tum semtlere yayiliyor. Kutsal Hafta bu yil da nihayet geldi. 24 Mart Pazar gunu Kutsal heyecan herkesi sarmisti. gun boyu suren toren, etkinlik ve kutlamalarda farkli semtlerden her yastan yuzlerce kisi içlerindeki kutsal heyecani Samatya’daki Surp Kevork Kilisesi’ne tasidi.

17. yuzyildan beri suregelen gelenege uyarak, Patrik Mesrob II Hazretleri, tum selefleri gibi, 1641’e kadar Patriklik Kilisesi olan Samatya’daki Surp Kevork Kilisesi’ndeydi. Dzaghgazart Badaraki’ni Peder Antreas Hagopyan ve Peder Drtad Uzunyan esliginde kendisi sunan Patrik Hazretleri, Rab’bin Duasindan once Ermenice, sonra da Turkce konustugu vaazi “Hosanna! Rab’bin adiyla gelene ovguler olsun!” (Mar.11:9) ayetiyle acti. Yuzlerce kisi, bayram coskusuyla Rab’bin Sofrasi’na yaklasarak Surp Hagortutyun (kutsal pay) aldilar. Surp Badarak’tan sonra, Udi Hrant’in dogumunun yuzuncu yildonumu vesilesiyle anma dualari edildi.

Gunun ilk buyuk toreni, Sevan Agosyan yonetimindeki Sahakyan Korosu uyelerinin olusturdugu gorkemli bir gecitle sona erdi.

Kevork Yaner baskanligindaki Samatya Surp Kevork Kilisesi ve Sahakyan Okulu vakif yoneticileri, torenden sonra Patrik Hazretlerinin onuruna bir Bayram sofrasi actilar. Sofradaki nimetleri paylastiktan sonra, Patrik Hazretleri, Sahakyan Dernegi yoneticileriyle de bir araya gelerek Dernek faaliyetleri hakkinda bilgi edindi.

Kilise’nin kapılari her yastan, her semtten yuzlerce kisiye aciliyor…

Saat 15:00’te, gunun ikinci buyuk toreni basladi. Patrik Hazretleri, Episkopos Aram Srpazan, Patrikligin rahiplerinden ve papazlardan olusan Bir grup din gorevlisi ve Sahakyan korosunun elemanlarindan olusan tbirler
(okuyucular) grubuyla, Samatya kilisesinin bahcesinde ozel bayramlarda gerceklestirilen Antasdan torenini gerceklestirdi. Bu torende halkin coskuyla soyledigi Alleluia ilahileri esliginde, ruhaniler doguya, batiya, kuzeye ve guneye donerek dunyanin dort kosesindeki tum halklari kutsuyor, dua ve dileklerini ruhani bir buse gibi dunyanin dort yanina gonderiyor.

Ruhanilerden olusan gecit, daha sonra, Kilise bahcesinin tiklim tiklim dolduran halkin arasindan gecerek kapali olan kilise kapisi onune geldi. Burada soylenilen dua ve ilahilerde, dunyanin sonundaki yargi gunu canlandirildi. Patrik Hazretleri “kendisi ve ruhani evlatlari” adina Tanri’nin Kralligi’ndan mahrum kalmak istemedigini soyledi, oruc Doneminde dua ve orucla tovbe yenilemeye calisildigini, simdi “Rab’bi gorebilmek icin” kapilarin acilmasini diledi. Sonra yine bir coskudur kapladi herkesi. Kilisenin buyuk canlari coskuyla calmaya basladi. Kilisenin kapilari acildi. Kilise kapisinda toplanan buyuk kalabaligin mabede girmesi ve yerlesmesi uzun zaman aldi.

Kilisede devam eden torende, yeniden Krisdos’un Kudus’e girisi temasi islendi. Kilisede bulunan cok sayida cocuk, Patrik Hazretlerinin etrafinda toplandi. Patrik Hazretleri onlarla konustuktan, Krisdos’un Kudus’e girisini Onlara anlattiktan sonra, cocuklarla birlikte dua etti.Cocuklar, Patrik Hazretleri’nin okudugu kisa duayi basariyla tekrar ettiler.

Soguk havada yuzlerce sicak yuregin unutulmaz coskusu
Dini torenlerden sonra, hava sicakliginin 7 dereceye dusmus olmasina ragmen, kilise bahcesinde bayram havasi esmeye devam etti. Maral Dans toplulugunun genc elemanlari bahcede bir dizi halk danslari sergilediler. Torenden sonra dagilmayarak senlige katilan halk arasindan genc yasli kalabalik bir grup halay cekerek danslara eslik etti. Dans etmeyenler ise sarkilari hep bir agizdan soylediler. Dans gosterisinin ardindan Sahakyan Korosunun uyeleri halk sarkilarini seslendirdiler.

Kilisenin kadinlar kolu da bahcenin bir kosesinde Ermeni mutfagindan “bahk” yemekleriyle dolu bir sofrayi halka acti.

Senligin hemen ardindan degisik semtlerden gelen gencler Sahakyan Dernegi’nin lokalinde toplandi. Burada cay icerek isinan farkli yasta yaklasik yuz genc hem uzun uzun sobet etme hem de tanisma, kaynasma firsatini buldular.

Yorumlar kapatıldı.