İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTVMSNBC: Fransa’da Ermeni oyu kaygısı

Haberin tamamı şöyle…

Ermeni Davasını Savunma Komitesi (CDCA), seçim yarışına katılacak bütün adaylara gönderdikleri mektupta, “”Sözde” Ermeni soykırımının inkarının engellenmesi ve soykırım iddilarının uluslararası alanda tanınması için ne tür çalışmalar yapacaklarını” sordu.

CDCA, Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını koyan siyasetçilere ayrıca, “‘Türkiye’nin, AB’ye üyeleğiyle ilgili olarak ne tür ön koşullar koymak istedikleri”, “Türkiye’nin Ermenistan’a uyguladığı ekonomik ambargonun kaldırdılması için ne tür çalışmalar yapacakları” ve “Dağlık Karabağ sorununun çözümü için nasıl bir politika uygulayacakları” yolunda sorular yöneltti.

Komite, daha sonra kendi internet sitesi üzerinden, adayların bu sorulara verdikleri yanıtları yayınladı.

JOSPİN: SOYKIRIMDAN ŞÜPHEM YOK

Başbakan Lionel Jospin, CDCA’ya gönderdiği yanıtta, sözde soykırımı bazılarının tartıştığını, ancak kendisinin bu konuda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. Jospin, seçildiği takdirde Parlemento’nun Fransa’da tanınan soykırımların inkar edilmesini yasaklayan bir düzenleme yapabiliceğini ifade etti.

Jospin yanıtında, Türkiye’nin AB’ye üye olması için Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini ve “Türkiye’nin AB’ye girmesiyle ilgili hala ciddi sorunlar var, bunlar azınlık haklarıyla ilgili sorunlar ve Modern Türkiye’nin doğmasından önceki işlenen Ermeni soykırımının tanınması” şeklinde ifadelere yer verdi.

CHIRAC: TÜRKİYE KRİTERLERE UYMUYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise verdiği yanıtta, Fransız Parlamentosu’nun “sözde” soykırımı tanıdığını belirtti ve Türkiye’nin şu anda siyasi ve ekonomik açıdan Kopenhag kriterlerini yerine getiremediğini söyledi.

Chirac, Azebaycan ve Ermenistan arasındaki sorunun çözümü için bölgede yumuşamaya ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Yorumlar kapatıldı.