Haberin tamamı şöyle…
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), Ermenistan sınır kapısının açılması konusunda 7 maddelik bir rapor hazırlayarak Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderdi. Raporda 1998-2001 arasındaki ihracat rakamlarına yer veren İhracatçılar Birliği, dış ticaret hacminin her geçen yıl küçüldüğüne dikkat çekti. Birlik ülkenin ve bölgenin gelişmesinin Ermenistan ile olan ilişkilerin iyileştirilmesinden geçtiğini vurguladı.
Düşen ihracat rakamları
DAİB’in Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderdiği rapora göre:
* 1998’de Azerbaycan’a gerçekleştirilen ihracat 327 milyon dolar dolayında iken 2001’de 205 milyon dolara düştü.
* DAİB üzerinden gerçekleştirilen bölgesel ihracat da 1998’de 168 milyon 583 bin 315 dolardan 2001’de 42 milyon 735 bin dolara indi.
* DAİB raporunda Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yapılan ihracatın da her geçen yıl düştüğü dile getirildi.
İhracatçı zarar ediyor
İhracattaki düşüşlere ulaşımda yaşanan sıkıntıların neden olduğuna dikkat çeken DAİB’e göre,
* Türkiye’yi Türk Cumhuriyetlerine bağlayan Gürbulak Sınır Kapısı ve İran üzerinden yapılan geçişler de ihracatçıya tarife dışı bir dizi engel çıkarıyor.
* Gürcistan’dan geçen ikinci güzergahta seyreden araçlar ve sürücüler ise can güvenliğinden yoksun.
DAİB’in çözüm önerileri
Ülke ve bölge ihracatının ancak Ermenistan ile olan ilişkilerin düzeltilmesiyle artacağını vurgulayan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, bu durumda şu gelişmelerin sağlanabileceğini savunuyor:
* Türk Cumhuriyetleriyle dış icaret hacmi tahmini 1,5 milyar dolar seviyelerine çıkabilecektir.
* Türk Cumhuriyetleri ile olan siyasi ve kültürel ilişkiler daha da gelişecektir.
* Nahcıvan ile Azerbaycan arasındaki Ermenistan topraklarından geçen ve önceki dönemlerde kullanılan, karayolu koridoru da alternatif bir geçiş yolu olarak değerlendirilebilecektir.
* Türk Cumhuriyetlerine ulaşımda, İran ve Gürcistan’dan geçen yollara oranla daha düşük maliyetli ve güvenli alternatif bir yol olarak Ermenistan üzerinden kara ve demiryolu ulaşım sağlanacaktır.
* Ermenistan’a olan yasağın kalkması durumunda, Türk Cumhuriyetleri ile olan ticari ilişkiler daha da gelişerek pazar payı artacak ve dolayısıyla bu pazarların başka ülkelere kaptırılması önlenecektir.(İhracatçılardan alınan bilgilere göre, İran bu pazarlarda ağırlığını hissettirmektedir.)
* Ermenistan’a ihracatın başlaması durumunda bu ülkenin ihtiyacı olan 500-600 milyon dolar değerindeki malın büyük bir kısmının doğrudan Türkiye’den sağlanması ile yeni bir pazar oluşturulacaktır.
*. Ermenistan ile ticari ilişkilerin başlatılmasıyla ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren Ermeni lobilerinin faaliyetleri de kırılarak Türkiye lehine dönüştürülmesi mümkün hale gelecektir.
Yorumlar kapatıldı.