İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Söz Kadınlardaydı

ERMENİ KADIN ŞAİRLERİMİZİN ANILDIĞI GECEDE SÖZ KADINLARIMIZDAYDI

ISTANBUL, 12 Mart 2002 (“Lraper” Kilise Bulteni) —
8 Mart Cuma, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, “Hay Gin” platformunca Esayan Okulundan Yetişenler Derneği lokalinde düzenlenen gecede Ermeni kadın şairler anıldı. Patrik Mesrob II Hazretleri’nin de katıldığı gecede, Episkopos Aram Srpazan ve Peder Drtad Uzunyan hazır bulundular.

ÜRETEN, PAYLAŞAN VE TOPLUMDA SÖZ SAHİBİ KADINLAR

Platform adına açılış konuşması yapan Rita Araks, amaçlarının kadın erkek eşitliğini vurgulamak ve kadınların analık, ev sorumluluğu gibi ailesel görevlerinin yanı sıra birçok önemli alanda, toplumsal platformda başarılı olabileceklerini göstermek olduğunu belirtti. Araks, “Hay Gin”in misyonunu ise, kendilerini cemaatte ispat etme olanağını bulamamış ve gölgede kalmış kadınlarımız ile dialog kurarak, onlara kendi kendilerini yönetmenin ve hayatlarını değerlendirmenin önemini göstermek olarak açıkladı.

Rita Araks, konuşmasında, kabiliyetlerinin ve haklarının sınırlı olduğunu sanan veya inanan kadınlarımız arasında uyandırıcı bir alarm olmayı, onları bu komplekslerinden kurtarmayı ve kadının aşağılanacak bir yanı olmadığını, kadının da “özgür bir insan” olarak düşünebileceğine, karar verebileceğine, çalışabileceğine, yaratabileceğine inanmalarını istediklerinin altını çizdi. Araks, aramızdan ayrılmış olan tüm kadın şairlerimizi ve yakın zaman önce yitirdiğimiz Adrine Dadryan’ı anarak sözlerini bitirdi.

KADIN ŞAİRLERİN ESERLERİNİ GENÇLER SESLENDİRDİ

Günün anısına hazırlanan “Kalemle işlenmiş hayat” adlı kitapçığın önsözünde, gecenin amacı şöyle özetleniyor: “Ermenice şiirler yazmış bir avuç Ermeni kadınını tanımak, onları anıp, verdikleri emekler için onlara teşekkür etmek gerekmez mi?”

Şairlerin eserlerinden seçmeleri, kadın şairlerin nazik ruhlarının ve güçlü kalemlerinin yansıması olan gençler okudu. Adrine Dadryan’ın, Anuş Nakkaşyan’ın, Armenuhi Terziyan’ın, Asdğig Kahyayan’ın, Hayganuş Mark’ın, İrma Acemyan’ın, Lerna Selekman-Karakütük’ün, Nadya Tekeyan’ın, Nıver Silahlı’nın, Rita Ziver Yağupyan’ın, Seta Dzağigyan’ın, Seta Tevyan’ın, Sibil’in (Zabel Asadur), Silva Gabudikyan’ın, Sirarpi Gülbağ’ın, Sirvart Gülbenkyan’ın, Firvan Yıldız’ın, Şoğer Çaparyan’ın, Vercihan Ziflioğlu’nun şiirlerini Maral Özberberyan, Melis İlgen, Narod Erkol, Narod Nayir, Selin Ayseli ve Selin İkincidemir okudular.

KADINLARIN, TARİHİN YAZILMASINDAKİ ROLLERİ GÖZARDI EDİLEMEZ

Gecenin kapanış konuşmasını yapan Patrik Hazretleri, aynı gece önemli başka bir edebi faaliyetin olmasına rağmen, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen bu kutlamaya katılmayı tercih ettiğini belirtti. Sözlerini Kadınlar Günü’nün tarihçesiyle sürdüren Ruhani Reisimiz, halkımızın ve kilisemizin tarihinde kadınların çok önemli izler bıraktıklarını, onların katkıları gözardı edildiği taktirde tarihin dürüstçe yazılamayacağını söyledi.

Patrik Hazretleri, konuşmasının sonunda, “Hay Gin” platformu üyelerini, tüm katılımcıları ve onların hazırlanmasına yardımcı olan Aram Gostanyan’ı kutlarken, kadınlarımızın gelecekte cemaatimiz içinde daha etkin roller üstleneceğine inandığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.