İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: Anadilde yayına `kontrollü izin´

11 Mart — Hükümetin, aralarında askerlerin de bulunduğu güvenlik birimlerinden istediği görüşler geldi. Ortak görüş, sınırlı ve kontrollü olması kaydıyla Türkçe’den başka dillerde yayına serbestlik verilebileceği şeklinde oldu.

Bir süredir Avrupa Birliği’ne uyum kriterleri arasında sayılan ve büyük tartışma yaratan ana dilde yayın konusunda aralarında askerlerin de bulunduğu güvenlik birimlerinde ortak bir görüşe varıldı.

HÜKÜMET DEĞERLENDİRME İSTEDİ

Hükümet, bu konuda devam eden hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere askerler başta olmak üzere diğer güvenlik birimlerinden görüş sordu ve konunun terörle mücadele boyutunda değerlendirilmesini istedi.

‘SINIRLI VE KONTROLLÜ’ İZİN

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı gönderdiği görüş yazısında, “sınırlı ve kontrollü” olmak kaydıyla Türkçe’den başka dillerde yayına izin verilebileceğini bildirdi. Diğer güvenlik birimlerinın görüşü de aynı yönde oldu.

FRANSA ÖRNEĞİ UYGULANACAK

Bu konudaki çalışmalarda, Avrupa ülkelerindeki uygulamalar da örnek alındı. Radyo Televizyon Üst Kurulu, bununla ilgili bir rapor sundu. Sonuçta Fransa örneğinin Türkiye’de uygulanabilecek en yakın seçenek olduğu belirlendi. Fransa’nın devlet radyo ve televizyonundan Korsika dilinde haftanın belirli gün ve saatlerinde 20’şer dakika yayın yaptığı dikkate alınarak aynı çözümün Türkiye’de de uygulanabileceği görüşü ağırlık kazandı.

SON SÖZ BAKANLAR KURULU’NUN

Buna göre, TRT’ye bağlı bir televizyon kanalı ile “Türkiye’nin Sesi” radyosundan sosyal ve kültürel ağırlıklı Kürtçe yayın yapılabileceği belirtildi. Başbakanlık kaynakları, gelen görüşler doğrultusunda böyle bir sonuç çıkmakla birlikte asıl kararın Bakanlar Kurulu’nca verileceğini belirtiyorlar.

Yorumlar kapatıldı.