İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP raporunun yazarı: Bugünkü Ermenistan’ı da eleştirdik

2 Mart— AP’nin kabul ettiği Kafkaslar raporunda Türkiye’nin Ermeni soykırımını gerçekleştirdiği öne sürülmüş ve bu iddiaların kabul edilmesi gerektiği belirtilmişti.

Raporu kaleme alan İsveç’li parlamenter Per Gharton oylamanın ardından geldiği İstanbul’da soruları yanıtladı. Gharton şunları söyledi: “Şunu vurgulamak isterim ki benim raporumda Ermenistan’ın bugünkü Dağlık Karabağ politikası eleştiriliyor. Ermenistan ordusu sadece Dağlık Karabağ’ı değil Azerbaycan topraklarını bir bölümünü de işgal ediyor.”

Soykırım iddiasında ısrarlı olan İsveçli parlamenter, Mesut Yılmaz’ın “AP’nin tarihi yargılama misyonu yok” görüşüne katıldı. Gharton “Yılmaz’a katılıyorum. Biz tarihi yeniden yazmıyoruz. Bu iş tarihçiler tarafından yapılmalı. Ancak biz bunun trajik bir tarihi gerçek olduğunu düşünüyoruz, şu anda Türkiye’de yaşayan hiç kimseyi bundan dolayı suçlamıyoruz. Soykırımın kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu düşünüyoruz. Aynen ABD’nin kızılderililere karşı yürüttüğü soykırım gibi ya da Fransızlar’ın Cezayirliler’e karşı giriştiği saldırılar gibi. Herkesin tarihinde zor anlar vardır. En iyisi evet oldu. Üzgünüz demek.” dedi. Gharton, Ermeni soykırım iddialarının Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle ilgisi olmadığını da vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.