İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: AB ile `soykırım´ gerilimi

DUYGU LELOĞLU

BRÜKSEL – AB Komisyonu Temsilcisi Karen Fogg’un e-postalarının basına sızmasıyla yara alan Türkiye-AB ilişkilerine bir
darbe de Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) geldi. AP, Türkiye’nin ‘Ermeni soykırımını’ tanıyarak Ermenistan ile uzlaşma arayışına girmesini isteyen Kafkasya Raporu’nu kabul etti. 626 üyeli genel kurulda oylamaya katılan parlamenterin çoğu, Yeşiller grubu üyesi İsveçli parlamenter Per Gahrton’un hazırladığı rapor ve karar tasarısını onaylamak için el kaldırınca, elektronik oylamaya gerek görülmedi. Tavsiye niteliğindeki kararın 15’inci maddesinde, AP’nin 18 Haziran 1987 tarihli, ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyan kararına atıf yapılıp Ankara’ nın ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyarak Ermenistan’la ‘uzlaşma arayışına girmesi’ isteniyor. Türkiye’den, ‘Avrupa ile entegre olması isteğine uygun adımlar atmasını’ talep eden kararda, Erivan’a uygulanan ambargonun da kaldırılması gerektiği belirtiliyor.

Türkiye’nin AB üyeliğinin AP’de onayının gerektiği düşünülürse karar ilişkilerde sıkıntı yaratacak bir gelişme. ‘Soykırım’ ifadelerinin karardan çıkarılarak yerine
‘Türkiye ile Ermenistan’ın ekonomik ve diplomatik ilişki kurması gerektiği’ ifadelerinin konulması talebi ise reddedildi. Raporda ‘Türkiye’ nin, Azerbaycan’a desteğiyle Ermenistan’a tehdit olduğu’ savunuldu. Raporda ‘Ermeni soykırımı’nı inceleyecek uluslararası tarihçiler komisyonu kurulması önerildi.

Atatürk’e atıf

Bir dipnotta da “Ermeni siyasetçiler, Atatürk’ün, TBMM’ de 10 Nisan 1921’de yaptığı konuşmada, jöntürk rejiminin, Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni halkına karşı soykırım yaptığı sonucuna vardığını hatırlatıyor” denildi. Aynı dipnotta Ermenistan’ın ‘soykırımın’ tanınmasını istediği, ancak bunu ilişkilerin normalleştirilmesinin önkoşulu saymadığı belirtiliyor. Türkiye bu olayı reddetmişti.

Yılmaz: Abesle iştigal

Avrupa Konvansiyon’nda Türkiye’yi temsil etmek üzere Brüksel’de bulunan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, AP’yi ‘abesle iştigal etmek’ ve Türkiye açısından ‘hükümsüz’ kararlar almakla suçladı. Dışişleri Bakanlığı, raporunn tarihsel gerçeklerle bağdaşmadığını vurgulayıp, Türkiye-AB ilişkilerine yarar getirmeyeceğini kaydetti. Asıl tepkinin AP’nin muhatabı TBMM’den geldi. TBMM AP’
yi yayımladığı bildiriyle kınarken, oturumu yöneten Yüksel Yalova, TBMM’nin belirtilen tarihlerde toplanmadığını söyledi. Yalova Atatürk’ ün konuşmasının tutanaklarını okuyarak bazı çevreler tarafından çarpıtıldığını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.