Per Garhton tarafından hazırlanan, Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği haliyle rapor metnine ulaşmak için tıklayınız.
28 Şubat— Raporu kaleme alan İsveçli parlamenter Per Garhton, Türkiye’nin Ermeni halkına yönelik soykırım işleyip işlemediğinin net ve açık olmadığını belirtti. Ancak Garthon, raportör liberal demokrat grubu üyesi Andrew Duff ile Türkiye eski rapörtörü Alain Lamassoure’un, soykırım ifadesini çıkartmaya yönelik sundukları değişiklik önergesine de karşı çıktı.
Avrupa Parlamentosu’nun aylık olağan kısa oturumunda, Türkiye’yi yakından ilgilendiren Avrupa Birliği – Güney Kafkasya ilişkilerini irdeleyen raporla, Türkiye’de demokratikleşme konulu görüşmeler sona erdi. Raporu kaleme alan İsveçli parlamenter Per Garhton, Türkiye’nin Ermeni halkına yönelik soykırım işleyip ısleyıp işlemediğinin net ve açık olmadığını belirtti. Ancak Garthon, raportör liberal demokrat grubu üyesi Andrew Duff ile Türkiye eski rapörtörü Alain Lamassoure’un, soykırım ifadesini çıkartmaya yönelik sundukları değişiklik önergesine de karşı çıktı.
Raportörün ardından parlamentodaki siyasi grup temsilcileri de söz alarak raporla ilgili görüşlerini bildirdiler. Sosyalist, Hıristiyan Demokrat ve Yeşiller grubu temsilcileri, değişiklik önergelerine karşı çıkarak Ermeni soykırımına ilişkin ifadenin kalması gerektiğini savundu.
Uluslar Avrupası grubu üyesi Danimarkalı parlamenter Morgen Camre ise Andrew Duff’ın sözde Ermeni soykırım ifadesini kaldırılmasını öngören değişiklik önergesine destek vererek Avrupa Birliği’nin tarihin yargıcı olamayacağını vurguladı. Bununla birlikte Türkiye’nin Ermenistan’a ekonomik yaptırım veya ambargo uygulamadığını ısrarla vurgulayan Camre, Ermenilerin de Türkiye’ye yolculuk ettiklerini, bu yönde Ankara’nın Ermenilere kolaylık gösterdiğine dikkat çekti. Bağımsız Avusturyalı parlamenter Hans Kronberger de Avrupa Parlamentosu’nun Ermenistan ile Tükiye arasında hakemlik görevine soyunamayacağı çünkü bunun parlamentonun görevleri arasında yer almadığını söyledi.
Türkiye’de demokratikleşme konulu oturumda da parlamenterler ifade özgürlüğü ile insan hakları konusunda Türkiye’nin eksikliklerinin bulunduğunu hatırlatarak idam cezasının mutlaka kaldırılması gerektiğini vurguladılar. Ayrıca azınlıkların haklarının anayasa teminatı altına alınması gerektiğini savunan parlamenterler Ankara’nın henüz Kopenhag kıstaslarını yerine getirmedğini ifade etti.
HADEP’İN KAPATILMASI
Toplantıda, HADEP’in kapatılmaması çağrısını içeren bir karar tasarısı da ele alındı. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, HADEP’in kapatılmasının, AB siyasi ilkelerine ters düşeceğini söyledi. Türkiye’de Uluslararası Af Örgütü’nün temsilcilik açmasına izin verilmesi gibi olumlu adımlar atıldığını söyleyen Verheugen, Ankara’dan yeni adımlar beklediklerini, insan hakları ve idam cezası konularında sağlıklı gelişmeler istediklerini anlattı. Parlamento’nun çeşitli siyasi grupları adına konuşan üyeler, parti kapatılmasına karşı tavır aldılar. Rapor değişiklik önergeleriyle birlikte bugün Türkiye saatiyle 12.00’den itibaren genel kurul oturumunda oylanacak.
Yorumlar kapatıldı.