İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: Ermeniler ABD’de lobiyi hızlandırdı

Ümit Enginsoy/Washington
NTV

26 Şubat— 24 Nisan tarihi yaklaşırken, Ermeni lobisi, ABD Başkanı Bush’a soykırım sözcüğünü telaffuz ettirmek için çalışmalarını hızlandırdı. Beyaz Saray’da gerçekleşen toplantıda, Ermeni lobisinin en üst düzeydeki temsilcileri, Başkan Bush’un iç politikadaki yakın kurmaylarıyla biraraya geldi. Toplantıda Dışişleri Bakanlığı ve Başkan’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yetkilileri de bulundu. Toplantıda, Türkiye düşmanı Daşnak Sütyun Partisi’nin ABD’deki uzantısının iki temsilcisi Garo Armenyon ve Harut Sasunyan da toplantıda yer aldı.

Toplantıda ‘soykırım’ meselesi ve Ermenistan’a uygulanan Türk-Azeri ambargosu ağırlıklı şekilde ele alındı. ABD’deki Ermeni lobisinin önde gelenlerinden Araman Paryal, ‘Yönetimle diyalog kurmaktan çok memnunuz’ diye konuştu.

Geçen yıl 24 Nisan açıklamasında Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın yoğun girişimleriyle Bush, soykırım sözünü kullanmamıştı. Bu yıl Kasım’da Bush’un partisi Cumhuriyetçiler için yaşamsal önem taşıyan Kongre seçimleri var. Ermeniler de bundan yararlanmaya çalışıyor. Uzmanlar ise Bush’un Ermeni etkisiyle 24 Nisan’da ‘soykırım’ demesi halinde muhtemel Irak harekatı öncesinde Türkiye ile ilişkilere büyük darbe vuracağı uyarısında bulunuyor.

SOYKIRIM İDDİALARI AP GÜNDEMİNDE

Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nda, yarın ele alınacak Kafkasya Raporu ve bu rapora bağlı karar tasarısında, sözde Ermeni soykırımı bir kere daha yer buluyor. Dış İlişkiler Komisyonu’nda büyük çoğunlukla onaylanması beklenen karar tasarısı daha sonra Brüksel’de toplanacak Genel Kurul’un onayına sunulacak.

Karar tasarısında, ilk aşamada, Avrupa Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımını tanıyan 18 Haziran 1987 tarihli kararı hatırlatılıyor ve Türkiye’nin de, bu yolu izlemesi, sözde soykırımı tanıması çağrısında bulunuluyordu. Çeşitli ve yoğun diplomatik girişimler ile lobi faaliyetleri sonunda, söz konusu paragrafta bir değişiklik yapıldı ve Türkiye’ye ‘soykırımı tanıma çağrısı’, yerini, ‘uzlaşma temeli oluşturma’ çağrısına bıraktı.

Yorumlar kapatıldı.